Grad uništio malinjake, poljoprivrednici se hvataju za glavu

Krupan grad tukao je po zasadima više od pola sata, napravivši ogromnu štetu poljoprivrednicima.

Nezapamćeo nevreme u Arilju i Ivanjici praćeno gradom veličine oraha uništilo je zasade malina, ali je oštetilo i plodove kruške, jabuke i šljive, što će ovom kraju naneti velike štete, piše “Telegraf“.

Krupan grad tukao je po zasadima više od pola sata, napravivši ogromnu štetu poljoprivrednicima. Milan Radojičić iz Udruženja malinara “Vilamet” kaže da je grad napravio toliku štetu da će posledice da se osećaju nekoliko godina.

– Nevreme je zakačilo pet sela opštine Ivanjica i pet mesta u opštini Arilje. Ljudima koji gaje maline zasadi su potpuno uništeni, neće moći da se oporave dve, tri godine, a u ovom kraju 95 odsto ljudi živi od maline – kaže Rdojičić.

On objašnjava da je stotine hektara malina uništeno i da će zbog toga ove godine Srbija imati znatno manje “crvenog zlata”.

Prošle godine je proizvedeno 63.000 tona, dok ove godine proizvodnja neće preći 40.000. To znači da će i otkupna cena ove godine morati da bude viša, posebno jer je jaka zima ubila malinu i u Poljskoj i Francuskoj, pa nema ni alternative. Ispod 180 niko neće prodati, a prošle godine su nam dali jedva 150 – priča on.

Kada je otkupna cena bila 150 dinara, kilogram malina u maloprodaji kretao se oko 400 dinara, zato je realo očekivati da će ove godine, kada se količina ovog voća na tržištu drastično smanila, cena biti znatno viša.