Građani BiH posjeduju preko milion komada oružja

Bosna i Hercegovina je, po istraživanju nevladine organizacije iz Ženeve “Small Arms Survey”, među top 10 država u svijetu prema broju streljačkog naoružanja koje posjeduje stanovništvo.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nije odgovorilo koliko u ovom entitetu postoji oružnih listova, odnosno koliko ima legalnog oružja.

Iz Poreske uprave Republike Srpske rečeno je da je prošle godine ukupno podneseno 17.761 poreskih prijava za registrovano oružje.

Švicarska NVO “Small Arms Survey” nedavno je saopštila da su došli do podatka da u BiH na svakih 100 stanovnika ima 31,2 komada naoružanja – puški, pištolja, revolvera, mitraljeza i automata.

– Građani BiH posjeduju gotovo 1.185.000 komada oružja – navodi ova NVO u svom izvještaju.

Autori istraživanja podsjećaju da su uzimali u obzir naoružanje koje se nalazi u rukama civila, a koje je stečeno na legalan, ali i nelegalan način.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu da ne raspolažu sa ovakvim podacima jer nisu “sprovođena istraživanja za broj streljačkog naoružanja u odnosu na broj stanovnika”.

U Republici Srpskoj je, inače, od aprila ove godine, kako napominju u MUP-u, na snazi stalna amnestija na predaju nelegalnog oružja.

– To znači da onaj ko dobrovoljno preda nadležnom organu oružje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva i drugo oružje čija je registracija zakonom zabranjena, ne snosi posljedice za nelegalno posjedovanje – objašnjavaju u MUP-u.

Po podacima MUP-a, građani Republike Srpske na osnovu oružnog lista drže najviše oružje za ličnu sigurnost – pištolje i revolvere.

Na legalno oružje plaća se porez koji je od 2016. godine smanjen, odnosno vraćen na nivo iz 2001. godine. U zavisnosti od oružja, godišnji porez se kreće od 10 do 40 maraka, a bilo je od 20 od 60 maraka.

Međutim, povećan je iznos za izdavanje oružnog lista i on sada košta 180 maraka.

Oružni list za oružje za ličnu sigurnost izdaje se sa rokom važenja od 10 godina, izuzev za osobe starije od 65 godina kojima se oružni list izdaje sa trajnim važenjem. Oružni list za lovačko i sportsko oružje izdaje se na neodređeno vrijeme – navode u MUP-u RS.

Analitičari iz oblasti sigurnosti, komentarišući podatake da smo među 10 zemalja po broju streljačkog naoružanja, ocjenjuju da veliki broj tog naoružanja dolazi iz proteklog rata i da je značajan dio u nelegalnom vlasništvu.

Čak postoje procjene da je oko 700.000 komada naoružanja nelegalno i da se tim oružjem počini gotovo 90 posto krivičnih djela u BiH.

– Pripadnici MUP-a RS kontinuirano rade na prikupljanju operativnih saznanja i informacija u vezi sa posjedovanjem nelegalnog naoružanja građana RS-a. Onog čije izrađivanje, nabavljanje, prodaja, nošenje ili držanje građanima nije uopšte dozvoljeno ili je ograničeno, tako i onog čija je nabavka, držanje i nošenje dozvoljeno po zakonu, ali zato nemaju relevantne isprave – navodi MUP.

Kazne za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružjem su od 6 mjeseci do 5 godina, a za teži oblik ovog djela i do 10 godina zatvora.

U Republici Srpskoj je prošle godine evidentirano 298 krivičnih djela “nedozvoljena proizvodnja i promet oružja”.