Građani Bihaća čekaju izgradnju novog Doma zdravlja

.

Zemljotres koji je krajem prošle godine pogodio Petrinju u Hrvatskoj nanio je milionske štete i Domu zdravlja u Bihaću. Ova zdravstvena ustanova sada pruža 30 odsto svih usluga. Službe su izmještene na više lokacija, a mjesecima je aktuelna priča o izgradnji nove zgrade.

 

Građani Bihaća i dalje nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Radnici Doma zdravlja dio usluga pacijentima pružaju u improviziranim kontejnerima u dvorištu. Kažu da i u takvim uvjetima rade najbolje što mogu.

 

“Ovo je maltene, ne mogu reći baraka, kontejner, ali zaista, sad idem sa fizikalne terapije i gledam da li će se srušiti krov na mene”, kaže jedna pacijentica.

 

EMINA MUJČINOVIĆ, glavna medicinska sestra u Domu zdravlja Bihać

 

“Od 29. decembra radimo u nemogućim uslovima. Tamo gdje je bilo 7000 kvadrata upotrebljivog mjesta, sada smo spušteni na prizemlje i u prvi sprat. Trudimo se da ispoštujemo epidemiološke mjere, da pružemo svu moguću uslugu osiguranicima i neosiguranicima, tako da funkcionišemo onoliko koliko možemo na najvišem nivou.”

A problemi s kojima se suočava više od 60.000 korisnika Doma zdravlja mogli bi uskoro biti riješeni. Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona na posljednjoj redovnoj sjednici potvrdili su odluku o gradnji novog objekta.

 

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer Unsko-sanskog kantona

 

“Vlada Kantona će uz podršku skupštine cjelokupan ovaj proces snositi finansijski. Hvala svakom ko se uključi u ovaj dio od viših nivoa vlasti, sve ono što bude nedostatnih sredstava, mi ćemo iz sredstava budžeta u Dom zdravlja usmjeriti.”

 

Analiza je pokazala da bi sama izgradnja nove zgrade koštala sedam miliona maraka. Tri miliona odobrila je Vlada Federacije BiH, a dio novca dat će i Grad Bihać.

 

ELVEDIN SEDIĆ, vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća

 

“Opredjeljenje gradske uprave je da troškove rente i troškove komunalija snosimo kroz budžet, a to je okvirno cifra od 500.000 KM.”

ADEMIR JUSUFAGIĆ, ravnatelj Doma zdravlja Bihać

 

“Dobili smo na korištenje prizemlje i prvi sprat u potpunosti, dio D bloka će krenuti u renoviranje, prikupili su se i potrebni papiri da bi se raspisao javni tender. Dobit ćemo sa njim adekvatan smještaj za ovaj dio koji je bio izvan zgrade Doma zdravlja Bihać.”

 

Korisna površina novog objekta Doma zdravlja trebalo bi da iznosi 5.000 kvadratnih metara, a sam proces gradnje će zbog procedura i javnih nabavki, predviđa se, trajati oko dvije godine.