Građani Bosanske Krupe sutra će obilježiti Dan oslobođenja i Dan grada

.

 

Tim povodom  planirani  su brojni događaji  u okviru manifestacije „Septembarski dani slobode“. Aktivnosti na obilježavanju počele su danas obilaskom spomen obilježja i šehidskih mezarja gdje su ukopani poginuli borci 511. ali i iz ostalih brigada koje su branile Bosansku Krupu i tadašnji bihaćki Okrug.

USK, 16. septembra – Građane su počašćeni i tradicionalnom velikom rođendanskom tortom na Trgu Alije Izetbegovića. Sutra je  planirano  centralno obilježavanje  odnosno Svečana sjednica Gradskog vijeća na  kojoj će se okupljeni prisjetiti ratnih događaja 90-tih i dana kada je, nakon tri i po godine okupacije, sloboda stigla u grad na Uni.

Ratnih dešavanja prisjetiće se i pripadnici tadašnje Stanice javne bezbjednosti Bosanska Krupa , koji su među prvima  pružili otpor srpskim snagama tokom napada na grad. Planirano je postrojavanje veterana MUP-a RBIH,  svečana akademija kao i javna tribina gdje će se govoriti o ulozi i značaju pripadnika MUP-a u odbrani Bosanske Krajine. Podsjetimo, 17.septembra 1995. godine u okviru vojne operacije  „ SANA 95„   borci i starješine 511.,505.,i 503. brigade uz podršku drugih jedinica 5.Korpusa oslobodile su Bosansku Krupu.