Građani imaju “izbor” – čekati u BiH ili ići u susjednu Srbiju po dozu vakcine

dsa
Hiljade građana BiH i danas su u Srbiji. Razlog nije turistički, nego zdravstveni. Zbog hroničnog nedostatka vakcina, mnogi spas protiv koronavirusa traže u susjedstvu. U sarajevskoj Zetri je, također zbog nedostatka vakcina, ponovo obustavljeno vakcinisanje. Službene institucije nemaju čak ni tačan broj vakcinisanih građana u inozemstvu.

Pusto ispred sarajevske Zetre. Ponestalo je vakcina. O tome svjedoče prazne kutije.

Isporuka Pfizera predviđena za revakcinaciju 1.200 građana Kantona Sarajevo kasni. O kašnjenju nadležni za vakcinaciju u KS o svemu su obaviješteni telefonskim putem.

Revakcinacija Pfizer vakcinom ne mora biti na tri sedmice, nego i na šest sedmica. Nastojat ćemo čim zaprimimo vakcine da obavijestimo naše sugrađane i sugrađanke“, rekao je Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u KS.

No, vremena ponestaje. Odavno na to upozoravaju svi relevantni svjetski stručnjaci, a sve kako bi se požurilo sa vakcinacijom. Građani u BiH imaju izbor ili čekati na skromne kontigente vakcina ili otići do susjedne Srbije.

A u šoping, produženi vikend ili ipak po zaštitu vlastitog zdravlja, ovog vikenda otišli su mnogi put Srbije.

Tačnih podataka o ukupnom broj vakcinisanih bh. državljana u susjednoj Srbiji nema. Prijava na postojeće online platforme poput one u Kantonu Sarajevo gdje je evidentirano više od 5.000 građana ili direktno u ambulantama porodične medicine kao što je to slučaj u ZDK, su na dobrovoljno osnovi.

Vlada ZDK je prošle sedmice usvojila plan imunizacije koji omogućava da, ukoliko naravno bude dovoljan broj vakcina na raspolaganju, da za sve one građane koji su prvu dozu primili izvan BiH, da se mogu revakcinisati na području ZDK“, rekao je Senad Huseinagić, INZ Zenica.

Konkretnih informacija su i u vladi Srbije. No da je riječ o nekoliko desetina hiljada potvrđuje podatak da samo u danima vikenda nadležni u Beogradu očekuju više od 13 hiljada stranih državljana.

Prošlo je 12 nedjelja i došlo je vrijeme za revakcinaciju, dakle zbog toga će danas na sajmu biti revakcinisano tih osam hiljada stranih građana, sutra 5 hiljada, a paralelno s time teče i vakcinacija prvim dozama na sajmu isključivo za građane Republike Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije“, kazao je Zoran Bekić, direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

BiH kao država direktnom nabavkom do sada nije uspjela da obezbijedi niti jednu dozu vakcine protiv COVID-19. Sve vakcine koje su do sada stigle, dopremljene su isključivo putem međunarodnog COVAX programa, ili donacija.

Od prazne Zetre, bez redova, do praznih kutija bez vakcina. Tek naredne sedmice se očekuju nove vakcine. Za to vrijeme građani BiH sve više koriste mogućnost kako bi se vakcinisali u susjednoj Srbiji.