Građani otkrili: Za svaki glas 100 KM, a može i više

r

U nastojanju da razotkrije i suzbije pritiske na birače, Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” pokrenula je kampanju koja istražuje političke pritiske u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto istraživanje otkriva da su pritisci na birače učestala pojava, protežući se kroz državne institucije, privatne kompanije i stranačke krugove. Kampanja također pruža platformu građanima da podijele svoja iskustva, čime se podiže svijest o ovom ozbiljnom problemu.

Istraživanje koje je obuhvatilo 868 građana pokazuje da politički pritisci nisu ograničeni na određene stranke ili nivoe vlasti u BiH. Pritisak na birače se provodi u izbornim ciklusima, a građani su često suočeni s različitim oblicima manipulacije kako bi postigli političke interese stranaka.

Jedno od ozbiljnih iskustava dolazi od 25-godišnje građanke iz Hercegovine koja je dijelila svoje iskustvo s Općih izbora 2022. godine. Izložena pritiscima, morala je dijeliti sadržaje, prisustvovati skupovima, dovoditi ljude da glasaju za određenu stranku te dostaviti osobne podatke svoje porodice. Ova mlada građanka opisuje psihički pritisak koje su je natjerale da postane marioneta u političkoj igri.

Građanin iz srednje Bosne, star 68 godina, podijelio je svoje iskustvo s pritiscima tokom Lokalnih izbora 2020. godine u državnoj firmi. Njegov sin je ostao bez posla zbog nepoštivanja stranačke naredbe, a sam je na kraju dao otkaz. Direktor firme je otvoreno nudao novčane poticaje od 100 KM za svaki glas, dodajući veće iznose za članove porodice koji su glasali za njega.

Ove priče, i mnoge druge anonimizirane radi zaštite identiteta, jasno ukazuju na ozbiljan problem političkih pritisaka na birače. Koalicija “Pod lupom” smatra da je podizanje svijesti o ovom pitanju ključno, te se zalaže za politiku nulte tolerancije prema političkim pritiscima kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i građana-birača.

 

Iz Koalicije pozivaju sve građane i građanke da anonimno podijele svoja iskustva o pritiscima na birače kako bi se stvorila snažna platforma za borbu protiv ovakvih nepravilnosti u bh. društvu.