Građani se bude, podrška borbi protiv Trgovske more sa svih strana

Aktivisti iz Dvora na Uni u Hrvatskoj koji se protive izgradnji nuklearnog radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na svojoj Facebook stranici "Stožer za zaštitu općine Dvor od nuklearnog otpada" večeras su ponovo poslali jasnu poruku i zahvalnost komšijama u Bosni i Hercegovini koji se organiziraju na sve načine i zajednički žele odbraniti Nacionalni i Park prirode Una, kao i svoje živote sa obje strane granice.

U petak 27. septembra 2019. godine planirano je održavanje protesta "Zajedno kažimo NE, životima se ne trguje!" 

Bosanci i Hercegovci već su pokazali visok nivo protivljenja izgradnji ovog odlagališta, masovno potpisivajući peticiju "Trgovska mora reci NE MOŽE" online i širom BiH, koju predvode Senad Šepić i Nezavisni blok.

Aktivisti iz Tuzle i Lukavca poručuju da su za protest 27. u Novom Gradu - Bosanskom Novom organizirali jedan autobus od 60-ak aktivista, što potvrđuju i svojim komentarom na status:

"Lukavac i Tuzla su sa vama. Ovo je pitanje svih gradjana BiH, pa smo zbog toga odlucili da iskordiniramo ucesce na ovim protestima, prestavnika veceg broja NVO i srednjih skola iz Lukavca, nekoliko udruzenja iz Tuzle (ukupno oko 60 ucesnika/1 autobus/). Zelimo poslati jasnu poruku vladi Hrvatske da ne zelimo nuklearni otpad nepostredno pored granice sa BiH."

Dvor na Uni i Novi Grad-Bosanski Novi, definitivno nisu sami...