Građani se masovno okupili na mjestu stradanja Azre Spahić u Sarajevu

.
Nakon što je u petak navečer u tragičnoj saobraćajnoj nesreći ubijena mlada doktorica Azra Spahić (1998.) Sarajlije su odlučile odati joj počast na mjestu stradanja, a porodici pružiti podršku…

SARAJEVO, 28. maja – U ulici Maršala Tita je muk i tišina usprkos velikom broju ljudi koji se okupio. Uglavnom nema povika i poruka koje su uobičajene za proteste, a na jednom transparentu je napisano “Gdje smo sigurni?”.

Spahić je poginula usljed saobraćajne nesreće koju je skrivio Armin Berberović (1996.) vozeći pod dejstvom alkohola, brže od ograničenja i bez položenog vozačkog ispita. U nesreći su povrijeđene i njene dvije prijateljice koje su 1997. i 2002. godište, a Berberović je uhapšen, a zatim predat i Tužilaštvu KS.

Vijest o njenoj smrti je uznemirila stanovnike Sarajeva podsjetivši ih na mnoge tragične saobraćajne nesreće koje su se dogodile u ovom gradu, poput one kada su ubijene Selma Agić i Edita Malkoč.

Mnogi političari, građani, javne ličnosti su ukazali na to da je sigurnost saobraćaja u glavnom gradu na izrazito niskom nivou zbog čega je danas zasjedala i Vlada KS koja je dogovorila nekoliko mjera.

Tokom jučerašnjeg dana su građani ostavljali cvijeće i palili svijeće na mjestu stradanja mlade doktorice, no neformalna grupa koja je bila aktivna u borbi za pravdu prilikom ubistva Selme i Edite, pokrenula je okupljanje danas s ciljem pružanja podrške porodici Azre Spahić.

“Ovdje smo kako bi poslali poruku javnosti i nadležnim institucijama da se ovakvi slučajevi više ne trebaju i ne smiju ponavljati. Porazno, užasavajuće i sramotno je što nakon sedam godina od stradanja Selme i Edite ponovo stojimo ovdje”, rekla je Lamija Spahić, koja se svojevremeno borila za pravdu u vezi sa saobraćajnom nesrećom u kojoj su ubijene Selma Agić i Edita Malkoč.

Na okupljanje su stigle i njene kolege sa fakulteta. Ismet Pidro, prodekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazao je za Klix.ba nekoliko lijepih riječi o njoj.

“Okupili se da odamo posljednju počast kolegici Azri Spahić, koja je bila veoma draga i hrabra. Poznajem je lično od prve godine, bila je generacija ispred mene i uvijek je bila spremna pomoći. Bila je dobra kolegica i doktorica”, naveo je.

Na proteste je stigao i otac Selme Agić koji je došao podržati proteste uz pomoć kojih je kaže i ubica njegove kćerke uspio dobiti zatvorsku kaznu. On je zatvoren na više od 16 godina zbog ubistva dvije djevojke, no otac jedne od njih smatra da to nije dovoljno.

Građani su se u velikoj mjeri odazvali tom okupljanju, a podržali su ih i iz ReSTART-a BiH, udruženja koje je u prethodnim mjesecima organizovalo nekoliko protesta u vezi sa političkim i i društvenim životom u BiH.

Oni su poručili da je prvi korak ka popravljanju situacije ostavka ministara saobraćaja, pravde i unutrašnjih poslova KS.

To je u civilizovanim zemljama sasvim normalan čin. Sjetite se Grčke u kojoj je nedavno, kroz samo par sati od željezničke nesreće, ministar podnio ostavku”, naveli su oni.

 

Foto:RTV USK