Građani traže odgovornost za smrt djevojčice Džene, postavljeno nekoliko zahtjeva

.
Građani Sarajeva okupili su se danas ispred Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo odnosno Vlade KS kako bi iznijeli svoje zahtjeve u vezi otkrivanja svih okolnosti koje do dovele do tragične smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Jedan od organizatora okupljanja Alen Alić kazao da traže hitno formiranje komisije za definisanje krivične odgovornosti ljekara iz tri zdravstvene ustanove. Drugi zahtjev je hitan angažman inspekcije, te privremena obustava rada zdravstvene ustanove PZU Halimić i privatne stomatološke ordinacije “Bejtović” do trenutka definisanja krivične odgovornosti i oduzimanja dozvola za rad pojedinaca u navedenim zdravstvenim ustanovama. Traže i izmjene zakonskih procedura o pružanju zdravstvenih usluga u KS.

 

Oni smatraju da je 15 dana dovoljno za ispunjenje njihovih zahtjeva, a u protivnom će ponovo pozvati građane na proteste.

 

"Ovo je naša obaveza jer je u Sarajevu izvršeno ubistvo", kazao je Alić.

 

Djevojčica je 8. novembra operisana u privatnoj zdravstvenoj ordinaciji Bejtović/Rožajac gdje je došlo do komplikacija tokom operativnog zahvata koji je izvodila dr. Nina Jovanović koja dopunski radi u PZU Halimić. Doktorica Jovanović nije imala licencu za rad u KS. Inspekcija je u zdravstvenom nadzoru utvrdila niz nepravilnosti, a koje se odnose na postupanje u operacijama, neverifikovanu opremu, neispunjenost zakonskih odredbi. Utvrđeno je da anesteziološki aparat koji je korišten tokom operacije djevojčice nikada nije zakonski verificiran nakon kupovine. 

 

Dodatni problem je izvođenje operacije u opštoj anesteziji što zakonom nije dozvoljeno privatnim ustanovama.