Građani u strahu zbog najezde zmija: Visoke temperature izmamile opasne gmizavce

Posljednjih dana građani su zabrinuti najezdom zmija u našem gradu. Visoke temperature izmamile su ove nimalo omiljene gmizavce iz skrovišta, pa se oni mogu vidjeti u koritima rijeka, oko stambenih zgrada, zapuštenih objekata, u dijelovima zaraslim travom koja na vrijeme nije pokošena. I izletnici na Trebeviću upozoravaju na najezdu zmija otrovnica, i to poskoka, koje su u zadnje vrijeme primijećene, savjetujući da se dobro pazi prilikom hodanja, jer je u ovom periodu njihov otrov izuzetno toksičan i opasan naročito za djecu i starije osobe.

Direktor i epidemiolog u firmi Sanitacija Šefik Pašagić potvrdio nam je da njihove ekipe svakodnevno zovu zabrinuti građani. Nije iznenađen pojavom većeg broja zmija, jer su dosta visoke temperature, a i jer ovi gmizavci nemaju prirodnog neprijatelja.

– Javljaju nam se građani sa Ilidže, Skenderije, iz Starog Grada koji traže da im pomognemo i uklonimo zmije. Najviše ih ima u koritima i oko zapuštenih objekata, ali i oko stambenih objekata. Mi izlazimo na teren i tretiramo područja u kojima su primijećene zmije jednim američkim preparatom koji je vrlo efikasan. On sadrži dvije komponente, jedna je naftalin koji strahovito iritira zmije i tjera ih u svoja skloništa i mjesta odakle su došle. Kada se određena područja tretiraju dva puta godišnje, naprimjer u maju i u augustu, onda ste mirni od zmija cijelu godinu. Kada se taj preparat postavlja, jedini uslov je da bude toplo vrijeme i da ne pada kiša, pojasnio je Pašagić.

On također dodaje da se ovim preparatom zmije ne ubijaju već se tjeraju sa tretiranih područja, tako da je ono od ovih gmizavaca bezbjedno narednih šest mjeseci.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS-a su kazali da imaju dovoljno seruma protiv zmijskog otrova. Odgovorni ljekar smjene Melita Stanić rekla nam je da u prethodnom periodu nisu imali intervencija zbog ugriza zmija.

Prošle godine zbog pojave velikog broja zmija kantonalne i gradske vlasti angažovale su firmu Deratizer, koja je po pozivu građana vršila odbijanje zmija. Još se ne zna hoće li se ove aktivnosti nastaviti i ove godine.