Gradonačelnik Bihaća: Na istoku više radili za potrebe Srbije, na zapadu za Hrvatsku

.
Fazlić smatra da u cijeloj priči treba neko ko će biti lider u rješavanju problema.

 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić za N1 je govorio o trenutnom stanju glede borbe sa migrantskom krizom u USK, te drugim društveno-političkim temama. Fazlić je istakao da je migrantska kriza trenutno sigurnosni problem broj jedan.

 

"Nikada ih nije bilo više na ulicama, a nikada manje organizovane akcije da se to riješava. Uputio sam dopis prošle sedmice u kojem tražim intervenciju i pomoć", kazao je Fazlić i dodao:

 

"Na kantonu otprilike ima oko 7 hiljada, u Bihaću ima oko 2 hiljade u i oko grada".

 

Ja tražim da se migranti po svaku cijenu izmjeste sa ceste u kamp. Pogledajte kako to sve izgleda danas, to je smiješno. Smjestite hiljadu ljudi u centar koji je košato oko 2 miliona maraka, a ostalo pravi probleme po gradu i štete su sve veće. Lipa ustvari nije ispunila svoju funkciju". 

 

Spominju se protesti građana?

 

"U Bihaću su već prije godinu bile demonstracije kada su se građani organizovali da zapale voz, da napadnu migrante, to je vrlo izgledna opcija. u Kladuši je posebno osjetljiva situacija, to treba imati na umu. Načelnik je u zatvoru, predizborna je kampanja, ratne rane još žive u Krajini i to se može iskoristiti. Oni koji upravljaju državom moraju znati kakvo je stanje, brzo se moraju poduzeti mjere jer bi kasnije moglo biti kasno", kazao je Fazlić.

 

Dodaje da se tri godine već nose sa ovim problemom.

 

"Ja kad bih mogao poslati ih iz Bihaća, poslao bih ih bilo gdje. Tri godine se već nosimo s tim, migranti sami određuju gdje će ići. Prošle sedmice kada je razvaljeno naselje njihovo, dobili su uputstva da idu u Bihać. Ono koliko ih sada ima u Kladuši, pet puta ih više ima u Bihaću".

 

Fazlić smatra da u cijeloj priči treba neko ko će biti lider u rješavanju problema.

 

"Nama treba neko ko će biti lider u svemu tome i ko će pomoći tako da se riješi ovaj problem. Ja ne dolazim iz sigurnosnog sektora, ne znam da li bih znao to dobro raditi. Migrantska kriza je sada sigurnosni problem broj 1, onda je trebalo VM BiH, policijske agencije u BiH i svi moraju shvatiti kakve posljedice mogu biti dugoročno za BiH ukoliko se to ne riješi brzo i na adekvatan način".

 

I ranije je apelovao, kako kaže, na rad GP BiH.

 

"Možda i rade nešto, ali se to ne vidi. Siguran sam da je GP BiH na istoku radila više za potrebe Srbije, a ova na zapadu (Bihać i Kladuša) više radila za potrebe Hrvatske nego za potrebe vlastite države. Da li je to politika ili neuređenost, ne znam, ali je to tako. Ja sam sam sebi dosadan koliko sam dokaza iznosio, oni tri godine iznose samo opravdanja. Ne traje ovo tri mjeseca, nego tri godine. Neko je do sada morao odgovarati, od njih se to očekuje".