Gradsko vijeće Bihaća uputilo poziv Predsjedništvu BiH za održavanje sjednice u Bihaću

S obzirom na tešku situaciju u kojoj se Grad Bihać nalazi posljednjih godinu dana pogođen migrantskom krizom, Gradsko vijeće Bihaća na svojoj tridesetoj sjednici održanoj 20.02.2019. godine, na inicijativu vijećnika Armin Amidžića donijelo je Zaključak da pozove sva tri člana Predsjedništva BiH da održe radnu sjednicu Predsjedništva BiH u Bihaću, sa jednom tačkom Dnevnog reda: Migrantska kriza u Krajini.

Tekst inicijative vijećnika Amidžića:

"Grad Bihać i Bišćani već su godinu dana dobri domaćini hiljadama nepoznatih osoba koji su se silom prilika našli u našem gradu. Iako oni ne žele ostati ovdje, zbog neuređenosti naše, a uređenosti drugih država sve je izglednije da će se te osobe ovdje zadržati duže nego što smo mislili.

Iz dana u dan Bišćani pomažu, hrane i oblače pokazujući da smo dobri domaćini velikog srca. Međutim, situacija je nažalost obrnuto proporcionalna našim naporima. U našem gradu svaki je dan više krađa, tuča, prljavštine i osjećaja neisgurnosti. Bilo je uredu biti dobar domaćin jedno vrijeme, i bit ćemo to i dalje jer drugačije ne znamo, međutim čovjeka vrijeđa kada nakon godinu dana vapaja koji dolaze iz ovog grada prema onima koji trebaju da rukovode i u red dovedu situaciju, koja je davno izmakla kontroli, čujete samo muk. U takvoj situaciji prirodno je zapitati se da li vas neko pravi budalom?

Iz dana u dan ja se, kao građanina ovog grada, osjećam sve većom budalom. Bude trenutaka kada se zapitam da li ova država postoji i gdje je patriotizam vodećih državnika u situacijama kao što su ovakve, koje su krajnje alarmantne, ali valjda kad dolaze iz Bihaća, zabaitog djela Bosne i Hercegovine one ne zvuče tako. Po ko zna koji put ostavljeni smo sami da se brinemo o problemima koji nisu isključivo naši, po ko zna koji put smo samo ostavljeni.

S obzirom da je ovo ipak država koju volim i u kojoj živim želim joj dati još jednu priliku i pozvati upomoć. Prijeti nam sigurnosna, zdravstvena i ekološka katastrofa, a turizam kao najpotencijalnija grada mogao bi ostati samo jedno sjećanje na priliku koju smo nekad davno imali.

Zbog svega navedenog tražim da ovo Gradsko vijeće uputi pismeni poziv novim članovima Predsjedništva države BiH da održi sjednicu Predsjedništva na temu migrantske krize u našem gradu zajedno sa Gradonačelnikom i Premijerom. Isto tako želja mi je da posjete sve „privremene“ prihvatne centre koji se ovdje trenutno nalaze.Neka nam barem na taj način pokažu da nismo ostavljeni i sami i neka se fokus problema BiH i migracije pod hitno prebaci na grad Bihać, jer ovdje je bez lažnog pretjerivanja alarm uzbune odavno upaljen."