Grah sa mesom i vegeterijanski obrok za migrante na Vučjaku

Nakon što su tri dana migranti na Vučjaku imali samo po dva lanč paketa dnevno, Crveni križ je uz pomoć donatora opet pokrenuo podjelu kuhanog, toplog obroka.

Proteklih dana oni migranti koji nemaju novca, jeli su po dva lanč paketa. U lanč paketu su bili po jedna konzerva, dvije, tri kriške kruha i pola litre vode.

Dva obroka, doručak koji se sastoji od čaja, namaza i kruha, te za ručak kuhano jelo i voće danas su podijeljeni ponovo migrantima u kampu Vučjak iznad Bihaća. Obroke je uz pomoć donatora, Merhameta i Kantonalnog Crvenog križa, obezbijedio CK Bihać i njihovi volonteri.

Podsjetimo, bihaćki CK je nakon odluke bihaćkog gradonačelnika da obustavi dostavu vode i odvoz smeća sa Vučjaka, smatrajući da bi u takvim uslovima volonteri i uposlenici bili ugroženi, obustavio pripremu i podjelu hrane migrantima u ovom kampu. Vodu su gradske vlasti prestale isporučivati u ponedjeljak, što je odmah stvorilo probleme u kampu, pa je već tad došlo do naguravanja među migrantima. Nakon sjednice Operativne grupe za nadzor nad migrantskom krizom USK-a, problem sa vodom su za naredni mjesec riješili iz Kantonalne uprave Civilne zaštite, preuzevši troškove snabdijevanja kampa vodom, te odvoza smeća. Tada su i u bihaćkom CK odlučili nastaviti sa spremanjem i isporukom hrane za oko 800 do 1000 migranata. Kako nam je rečeno u Crvenom križu, uz pomoć Merhameta i Kantonalnog CK, dovoljne količine hrane za spremanje jela imaju do nedjelje.

Selam Midžić, sekretar CK Bihać  kaže da bi već u narednih dan-dva se trebalo očitovati Društvo CK FBiH, te sestrinske organizacije Međunarodnog crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao i Međunarodnog komiteta, kako će volonteri na Vučjaku raditi u narednim danima, te da li će podržati kamp kojeg međunarodne humanitarne organizacije, vezane uz UN-ne pomažu.

Inače, danas je potvrđeno da ni vlasnik Bire neće nakon 15.novembra produžavati ugovor sa IOM-om, a prije par dana to je javnosti kazao i vlasnik Mirala. U ova dva prihvatna centra je registrovano oko 2300 migranata i izbjeglica, dok se na Vučjaku barata sa podacima od oko 800 do 1000 migranata. Još uvijek nije poznato gdje će ovi ljudi biti smješteni nakon što Bira i Miral budu zatvoreni, kao ni šta će biti sa migrantima na Vučjaku kada doista nastupe hladni dani, što se najavljuje već za iduću sedmicu. Ono što se zna je da su Delijaš i Ušivak u blizini Sarajeva, te Salakovac u Hercegovini su poluprazni ili prazni, te da prema procjenama iz MUP-a USK u Krajini trenutno boravi oko 7000 migranata i izbjeglica. Naime, nisu svi migranti prijavljeni u kampove i četiri prihvatna centra, mnogi od njih i dalje se nalaze u prostorima koje im nezakonito iznajmljuju građani Bihaća. Mnogi se, kako saznajemo, nalaze i u šumama oko Bihaća.