Amela Granić: Parlament FBIH ima priliku zaustaviti “odliv mozgova” iz BiH

“Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o radu FBIH mora omogućiti utvrđivanje reprezentativnosti i regulisanje statusa liječnika u Federaciji BiH. Pozivam zastupnike na odgovoran pristup i razumijevanje situacije u kojoj se nalaze liječnici ali i svi radnici i stanovnici Federacije BiH. Pridružujem se nastojanjima sindikata liječnika na prostoru cijele FBiH i nadam se da neće doći do štrajkova i obustava rada ,” izjavila je prim. dr.

„ Podsjećam da se Nezavisni blok zalaže za oslobađanje od nekvalitetne, zadužene i nepravedne zdravstvene zaštite te da smo svjedoci velikog odlaska medicinskog kadra iz BiH. Imamo probleme sa edukacijom novog kadra što najprije puno košta kao npr Kantonalnu bolnicu u Zenici koja na godišnjem novou gubi 3 miliona KM koje ne može nadoknaditi niti od osnivača niti od ZZO. Gubi se na kvaliteti rada jer preostali kadar uz svoj posao mora educirati specijalizante i sekundarce čiji nivo znanja ne može biti kao kod onih specijalista koji su već otišli. Prijeti nam situacija kao Hrvatskoj koja vapi za liječnicima koji su otišli u EU zbog tri puta većih plata. To je novac koji im pripada shodno njihovom obrazovanju.

Moramo zaustaviti donošenje hirovitih političkih odluka koje dovode i do odlaska kadra iz državnog u privatni zdravstveni sektor. Parlamanet Federacije BiH i svi zastupnici sada imaju šansu udariti temelje koji će zaustaviti ovaj egzodus struke iz BiH, pogotovo zdravstvenih radnika. Trenutno je nemoguće utvrditi tačnu visinu dugovanja koje zdravstveni sistemi u BiH imaju. Zdravstvena zaštita mora biti efikasna i ona u prvi plan mora staviti zdravlje ljudi i mora biti oslobođena političkih, stranačkih i porodičnih uplitanja,“ dodala je prim. dr. Granić izrazivši podršku nastojanjima sindikalnih saveza i organizacija koji u svojim istupima navode da ukoliko ne bude razumijevanja za položaj liječnika koji je trenutno diskriminirajući, da će nastaviti sa borbom za svoja prava svim dozvoljenim sredstvima koja im niko ne može i ne smije uskratiti.

Image