Granice BiH slobodno prelaze državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Granica
- Odluka odgovornih u bh. institucijama se odnosi samo na građane ove tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza, pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz naše države, te potvrdu o negativnom testu na koronavirus ne stariju od 48 sati u trenutku ulaska.

BIHAĆ, 01. juna - Vijeće ministara BiH 28. maja, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom se omogućava ulazak u BiH državljanima Hrvatske, Srbije, te Crne Gore.

Kako im je dozvoljen ulazak, na ulicama Bihaća, već danas primjetan je veći broj automobila sa stranim registarskim oznakama. Neke od njih smo sreli na Graničnom prijelazu Izačić.

Svi anketirani putnici su nam rekli da ih je obradovala vijest o otvaranju granica s BiH, a razlozi dolaska su različiti, od kupovine, plaćanja računa, posjete rodbini do godišnjih odmora.  

 Dok hrvatski državljani, mogu ulaziti u našu državu, oni iz ostalih zemalja, moraju ispunjavati određene uslove.   

„Za strance i dalje važi režim zabrane, osim kako smo ranije naglašavali vezano za smrtne slučajeve, gdje stranci moraju imati o srodstvu s umrlom osobom neku potvrdu, a privredni subjekti moraju po pozivu doci u BiH i pri tome moraju imati test na koronu ne stariji od 48h, rekao nam je Daniel Trivunić,  pomoćnik zapovjednika MPG Izačić.

Danas su otvoreni i granični prijelazi na aerodromima u BiH, te će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa.