Graz: Profesor jedne gimnazije navodno učenicima plaćao za gole fotografije, otpušten je

sa

Profesor srednje škole u Grazu osumnjičen je da je od učenika otkupljivao golišave fotografije. Učenici su slali fotografije putem jedne popularne aplikacije. Uprava za obrazovanje je raskinula radni odnos s učiteljem, a školski psiholozi dežuraju u školi.

Kako došlo do kontakta i kupovanja fotografija nije još posve jasno. Ravnatelj je obavijestio odjel za obrazovanje. Optuženi učitelj početkom tjedna otpušten je s posla, naime u srijedu poslijepodne, nakon konzultacija s ministarstvom, odmah je raskinut radni odnos zbog teških optužbi.

“Istraga je započela zbog prijave odjela za obrazovanje”, potvrđuje Christian Kroschl iz ureda javnog tužitelja u Grazu. Do sada poznati slučajevi su svi dječaci. Tijekom kućne pretrage prošlog četvrtka nosači podataka bili su izuzeti i sada ih treba procijeniti, kaže Kroschl.

Prema tužiteljima, postoji sumnja da su fotografije poslane na Snapchat račun. Budući da su fotografije na Snapchatu vidljive samo nekoliko sekundi i zatim se automatski brišu, istrage su također teške. Državno odvjetništvo istražuje sumnju na pornografsko prikazivanje maloljetnika. Za optuženog učitelja vrijedi pretpostavka nevinosti.

U svakom slučaju, nastava u srijedu nije bila moguća, potvrđuje Josef Zollneritsch, voditelj školske psihologije u odjelu za obrazovanje. Sedam školskih psihologa je u službi u školi. Prema Zollneritschu, o djeci i učiteljima se vodi računa.

Prema Zollneritschu, koji je također odgovorni školski psiholog u pogođenoj školi, još nije jasno koliko je djece zapravo poslalo gole fotografije, ali pretpostavlja da bi se optužbe mogle proširiti: “Naravno da je ovdje bilo poticaja za sudjelovanje. Bio je to vrlo pametan sustav i dugo vremena nije bilo jasno kako zapravo funkcionira.”

Prema Zollneritschovim riječima, to se odvijalo u virtualnom prostoru putem društvenih mreža, putem različitih adresa i računa.