Greta Thunberg se povlači iz javnosti?

Švedska aktivistica i osoba godine po izboru časopisa Time Greta Thunberg (16) ispričala se za izjavu da svjetske lidere treba "postrojiti uza zid", piše BBC.

Thunberg je spomenute riječ rekla tijekom prosvjeda "Petak za budućnost" u talijanskom gradu Torinu. Ta se fraza uobičajeno koristi u kontekstu strijeljanja, no Thunberg je rekla da na švedskom znači nešto drugo. "To se dogodi kada improvizirate govor na nematerinjskom jeziku", rekla je 16-godišnjakinja u subotu.

Thunberg je govor u Torinu održala nakon što je prisustvovala UN-ovom klimatskom summitu u Madridu.

Šveđanka je rekla da se boji da summit sam po sebi neće dovesti do konkretnih poteza. "Svjetski lideri još uvijek pokušavaju pobjeći od svojih obaveza, ali mi moramo napraviti da to ne mogu napraviti. Pobrinut ćemo se da ih postrojimo uza zid i natjeramo da odrade svoj posao te zaštite našu budućnost."

Nakon što se oko njezine izjave podigla bura, Thunberg je na Twitteru objavila pojašnjenje.

"Rekla sam da naše lidere moramo pozvati na odgovornost i nažalost da ih trebamo prisloniti uza zid. To je švengleski: 'att ställa någon mot väggen' (staviti nekoga uza zid) znači pozvati ga na odgovornost", pojasnila je Thunberg.

"Naravno da se ispričavam ako je itko to krivo shvatio. Ne mogu dovoljno naglasiti da sam ja protiv svakog oblika nasilja. Isto vrijedi i za pokret školskih štrajkova. Premda se to podrazumijeva, svejedno ću to ponoviti."

Thunberg najavila da uzima pauzu.

Greta Thunberg je prije dolaska u Torino više mjeseci provela u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je govorila o potrebi rješavanja pitanja klimatskih promjena. Njezin je gust raspored čini se učinio svoje jer je 16-godišnja Šveđanka po dolasku u Italiju rekla da joj treba odmor, prenosi Reuters.

"Božić ću provesti u svome domu, a poslije toga ću uzeti blagdanski odmor jer se čovjek mora odmoriti. Bez odmora se ovo ne može raditi cijelo vrijeme", rekla je Thunberg.