Grmuša: PDP pokreće procedure izbacivanja SDA iz Evropske narodne partije

jfhdjkl
Generalni sekretar Partije demokratskog progresa (PDP) Milko Grmuša izjavio je danas da će PDP preduzeti odgovarajuće procedure pred Evropskom narodnom partiji (EPP) ukoliko SDA iz svog rukovodstva pod hitno ne smijeni potpredsjednika Asima Sarajlića i time ne pokaže na djelu da se protivi korupciji na najvišem političkom nivou.

“Nakon objave audio snimka koji se pojavio u javnosti, a koji je prezentovao član SDA Semir Efendić i koji je optužio potpredsjednika te stranke Asima Sarajlića da trguje svojim uticajem i obećava radna mjesta u javnom sektoru u zamjenu za podršku na unutarstranačkim izborima, jasno proizilazi da vrh te partije u najskorijem mogućem roku mora jasno politički da se izrazi da li podržava korupciju u najvišim političkim krugovima ili ne. Pored toga što u konkretnom slučaju postoji sumnja u postojanje nekoliko ozbiljnih krivičnih djela, ozbiljno su ugroženi i principi Evropske narodne partije sadržani u članu 2. Kodeksa ponašanja EPP-a. Takođe, kompromitovana je i odredba sadržana u članu 3. tačka 1. Kodeksa ponašanja EPP-a koja nalaže strogu odvojenost partije i javne odgovornosti, kao i odredba sadržana u članu 4. Kodeksa ponašanja EPP-a koja zabranjuje funkcionerima partija koje su dio EPP-a da koriste javne funkcije radi ostvarivanja bilo kakve lične ili političke koristi”, izjavio je Grmuša.

Kako je rekao, SDA će morati da bira između difamiranih visokih funkcionera te partije i evropskih vrijednosti sadržanih u Kodeksu ponašanja Evropske narodne partije.

Nakon sramnog priznanja predsjednika SDA da će da “trampi” eliminaciju stranaca u Ustavnom sudu BiH za ukidanje entitetskog glasanja, a što je direktna potvrda političke agende stranih sudija u Ustavnom sudu i njihove veze sa liderom SDA, ovo je drugo snažno priznanje činjenice da dijelovi rukovodstva SDA prosto ne mogu da funkcionišu u skladu sa načelima vladavine prava. Zbog toga PDP ne pristaje da mirno koegzistira u EPP sa takvom strankom i ako se SDA jasno ne odredi po ovom pitanju, PDP će u skladu sa članom 6. Kodeksa ponašanja EPP-a, kao i u skladu sa odredbama sadržanim u Internim pravilima Etičkog komiteta EPP-a, tražiti da se SDA oduzme status partije posmatrača u EPP”, naglasio je Grmuša.