fbpx Grupa od 250 problematičnih migranata sutra će biti prebačena kod Sarajeva

Grupa od 250 problematičnih migranata sutra će biti prebačena kod Sarajeva

Home

Grupa od 250 problematičnih migranata sutra će biti prebačena kod Sarajeva

Foto: Bihać migranti
Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić izjavio je kako će danas na sjednici Vlade USK biti riječi o procedurama koje se moraju provesti radi zatvaranja migrantskih centara u ovom kantonu, jer Ministarstvo sigurnosti BiH kao nadležno nije ni nakon isteka roka od 10 dana preuzelo brigu o prihvatnim centrima u Krajini.

Kljajić je izjavio kako se punih osam mjeseci čeka da država BiH preuzme stvarnu brigu o migrantskim centrima u ovom dijelu zemlje te da donese kućni red, pravilnik o ponašanju, imenuje upravnike i osigura zaštitarsku službu.

"U ovom trenutku sigurno je jedino da ćemo odmah vratiti višak od 250 migranata koji će biti smješteni u prihvatni centar Ušivak. Radi se jednim dijelom, uslovno rečeno, o problematičnim migrantima koji su tokom proteklih mjeseci pravili incidente, tučnjave i činili druga krivična djela", kazao je Kljajić prije početka sjednice Vlade USK.

Prema riječima policijskog komesara USK Muje Koričića, transport pomenutih migranata za Ušivak planiran je za petak, a na policiji je da osigura autobuse koje će platiti Međunarodna organizacija za migrante u BiH (IOM).

Ostatak od 3.200 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima Bira i Đački dom u Bihaću, u objektu "Miral" u Velikoj Kladuši i Hotelu Sedra u Općini Cazin sačekat će konačni epilog višemjesečnog nesporazuma i prebacivanja odgovornosti između MInistarstva sigurnosti BiH kao stvarno nadležne institucije i aktuelne izvršne vlasti u USK.

Dolaskom lijepog vremena na naše prostore situacija u vezi s migrantima svakim danom se počinje usložnjavati.

O tome najbolje govori podatak iz Granične policije BiH da je broj državljana visokog migracijskog rizika koji su spriječeni ili su ušli u BiH iz Srbije i Crne Gore početkom 2019. godine mnogo veći nego u istom periodu prošle godine.

U posljednjih sedam dana s poboljšanjem vremenskih uslova znatno je povećan pritisak migranata na granicu BiH u odnosu na prethodna dva mjeseca. 

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković je kazala da je stanje na granici složeno i bez ozbiljne podrške u broju službenika i opreme. 

"Situacija će se usložnjavati povećanim pritiskom migranata. Istovremeno, svakodnevno na područje Grčke dolaze migranti i mi očekujemo povećan pritisak i u narednom periodu", rekla je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković, a o čemu je ranije govorio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, kako prenosi klix.ba. 

Topic
Objavio: Čet, 21/02/2019 - 11:15
Back to top