Guterres: Svjetske sile ignorišu nejednakost

.
Generalni sekretar UN-a António Guterres optužio je danas svjetske sile za ignorisanje nejednakosti u globalnim institucijama, ali da je pandemija virusa korona stvorila "generacijsku priliku" za gradnju održivog svijeta zasnovanog na jednakosti.

 

Guterres je istakao da nejednakost počinje na vrhu u globalnim institucaijama.

 

"Sastav i pravo glasa u Savjetu bezbjednosti UN-a kao i u sistemu `Breton Vuds` su odličan primjer. Rješavanje nejednakosti mora početi reformama u globalnim institucijama," rekao je Guterres.

 

Sistem "Breton Woods" uključuje Međunarodni monetarni fond /MMF/ i Svjetsku banku.

 

U govoru u fondaciji "Nelson Mandela" Guterres se založio za novi globalni sporazum koji treba da osigura da se moć, bogatstvo i prilike dijele više i poštenije na međunarodnom nivou.

 

On je rekao da države koje su došle na čelo prije sedam decenija ne žele da razmotre reforme neophodne za promjenu odnosa moći u međunarodnim institucijama.

 

Guterres je naglasio da bogate zemlje nisu dale podršku potrebnu zemljama u razvoju, a pandemija je ukazala na tragičnu diskonekciju između vlastitih i zajedničkog interesa, kao i ogromne praznine u strukturama upravljanja i etičkim okvirima.

 

UN su zatražile 10,3 miliona milijarde dolara za pomoć siromašnim zemljama, ali su primili samo oko 1,7 milijardi.

 

Prema riječima Guterresa, svijetu koji se mijenja potrebne su politike socijalne zaštite koje uključuju univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i mogućnost univerzalnog minimalnog dohodka.

 

"Sada je vrijeme da globalni lideri donesu odluku - da li ćemo pasti u haos, podjele i nejednakost ili ćemo ispraviti pogrešne stvari i krenuti naprijed za dobro svih", rekao je Guterres.