Gutić o isključenju Kukića iz SDA: Riješili smo se velike hipoteke

Odluka Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) o isključenju Mirsada Kukića bila je očekivana, a na ovakav način smo se riješili velike hipoteke koja je opterećivala stranku, rekao je u razgovoru za Klix.ba Bego Gutić, povjerenik u banovićkoj SDA i bivši premijer Tuzlanskog kantona (TK).

Odluka o isključenju Mirsada Kukića iz SDA donesena je jučer za vrijeme sjednice predsjedništva stranke.

Govoreći o isključenju Kukića iz stranke, zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović je rekao da je Predsjedništvo SDA donijelo takvu odluku iz razloga što je Kukić pokazao nepoštivanje prema stranci čime je narušio njen ugled.

"Zbog toga će biti izbrisan iz članstva SDA i ne može se kandidovati ni na kakvu poziciju jer nije njen član", rekao je jučer Osmanović.

Gutić je u današnjem razgovoru za naš portal kazao da je Kukić faktički sam sebe isključio iz SDA nepoštivanjem odluka i statuta stranke, a u nekoliko navrata, kako je naveo, nije poštivao ni odluke koje je donosio kantonalni i izvršni odbor stranke u TK na čijem se čelu nalazio. 

Sve ovo, istakao je Gutić, govori o Kukićevoj dosljednosti u politici.

"Mirsad Kukić se duže vrijeme ponašao suprotno Statutu SDA. U nekoliko navrata na direktan ili indirektan način kršio je odluke najvišeg organa stranke, odnosno predsjedništva. U skladu sa Statutom ovo je jedan logičan potez i mislim da predsjedništvo nije moglo donijeti drugačiju odluku", rekao je Gutić za Klix.ba.

Nakon jakih unutarstranačkih previranja u SDA koja su rezultirala prvenstveno Kukićevom smjenom s pozicije predsjednika KO SDA TK, zatim smjenom Vlade TK na čelu s premijerom Gutićem, uvođenjem povjereništava u općinske i kantonalni odbor stranke te na kraju Kukićevim isključenjem iz SDA, Gutić kaže da se stanje stabilizuje.

"Stranka se već konsolidirala, a u Banovićima je jučer održan skup na kojem je bilo negdje oko 120 simpatizera. Bez obzira na pritiske koji se ovih dana vrše, zloupotrebe rudničke infrastrukture i ucjena kojima su izloženi zaposlenici Rudnika Banovići, članovi SDA, mi imamo dobro stanje na terenu. Ljudi nam bez ikakvih strahova prilaze, javljaju se i stavljaju na raspolaganje", istakao je Gutić. 
Iz procesa čišćenja stranke, poručio je Gutić, SDA će izaći jača.

"Izaći ćemo bez hipoteka koje su nas opterećivale u ranijem periodu. Izaći ćemo bez hipoteke koja se zvala Mirsad Kukić i kriminalna hipoteka koju je sa sobom nosio, odnosno da je osuđen, da je godinu i po dana bio u zatvoru, da se protiv njega vodi drugi sudski postupak, a i dalje je obnašao visoke pozicije unutar SDA", zaključio je Gutić.