Gužve na izlazima iz BiH prema moru, evo koje granične prijelaze trebate izbjeći

granice
Preko međunarodnih graničnih prijelaza Bijača i Doljani u prvoj polovini jula ove godine povećan je saobraćaj u odnosu na lani zbog čega se, posebno vikendima, bilježe i duža čekanja te iz Granične policije BiH preporučuju alternativne prijelaze Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje.

 

Preko Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, od 1. do 11. jula ove godine, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu evidentirano je 46 733 putnika dok je na izlazu iz BiH zabilježen 43 391 putnik.

U istom vremenskom razdoblju u prethodnoj godini, na navedenom graničnom prijelazu, na ulazu u BiH evidentirano je 38 926 putnika, manje za 7807 u odnosu na ovu godinu, dok je na izlazu iz BiH evidentirano 35045 putnika (manje za 8346).

Međunarodni granični prijelaz Doljani za isto vremensko razdoblje u odnosu na prošlu godinu, također bilježi povećan broj putnika.

Na tom graničnom prijelazu, na ulazu u BiH, od 1. do 11. jula ove godine evidentirano 21 279 putnika, dok je na izlazu iz BiH evidentirano ukupno 26 298 putnika.

"Za isto vremensko razdoblje 2022. godine, na ulazu u BiH zabilježeno je 17 995 putnika dok je na izlazu iz BiH evidentirano ukupno 18 810 putnika. Iz navedenih podataka, očigledno je da je riječ o povećanju prometa na navedenim graničnim prijelazima", ocijenila je glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican Bošković.

Rekla je i kako prilikom prelaska državne granice zadržavanja nisu dulja od cca 40 minuta, što je promjenjivo ovisno o tome radi li se o radnim danima kada se ne bilježe veće gužve ili u danima vikenda, kada je pojačan promet.

Vican Bošković napominje kako su trenutno manje frekventni granični prijelazi, u zoni odgovornosti Postrojbe granične policije Doljani, granični prijelazi Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje, preko kojih bi putnici eventualno mogli rasteretiti granične prijelaze na kojima se bilježi porast prometa.

Iz Granične policije također savjetuju putnike da na vrijeme pripreme odgovarajuće putne isprave za prelazak državne granice i provjere, prije svega, njihovu validnost te da se prije putovanja informiraju o stanju na prijelazima kako bi mogli koristit alternativne granične prijelaze.