Demant: GV Cazin nije donijelo Odluku o povećanju plata direktorima javnih preduzeća

Povodom vijesti objavljene na našem portalu pod naslovom "Odlučeno na sjednici GV Cazin: Povećanje plata direktorima javnih ustanova i preduzeća" reagovala je Služba Gradskog vijeća Cazin, te u prilogu prenosimo njihov demant u cjelosti:

"S obzirom na senzacionalistički naslov izvučen iz dnevnog reda jučer održane XVI sjednice Gradskog vijeća Cazin, te kako ne bi bilo nastavljeno dezinformisanje javnosti upućujemo demant na naslov i tekst u kojem se navodi da je Gradsko vijeće Cazin donijelo Odluku o povećanju plata direktorima javnih preduzeća i javnih ustanova te da će plate direktorima biti povećane, što nije tačno.

Na jučerašnjoj sjednici razmatrana je i usvojena Odluka o plaćama i naknadama članova organa upravljanja, rukovođenja i drugih organa javnih preduzeća i javnih ustanova, čiji je osnivač Gradsko vijeće Grada Cazina. Ovom Odlukom se pomenuta oblast reguliše u skladu sa zakonskim odredbama donesenim na nivou Federacije, ali ista ne povećava automatski plate rukovodiocima. Jednako tako, odredbe iz ove Odluke mogu biti iskorištene i za smanjenje plata rukovodiocima javnih preduzeća i ustanova. I jedna i druga mogućnost sada su regulisane donesenom Odlukom koja u svakom slučaju nije ono što je interpretirano u naslovu teksta koji su plasirali pojedini portali.

Takođe, ova tačka dnevnog reda nije, kako se navodi, izazvala najviše pažnje na jučerašnjoj sjednici jer su za istu zabilježene svega tri diskusije vijećnika. U svakom slučaju, radi se o naslovu i tekstu koji servira netačnu informaciju, a koju je uvidom u Odluku jednostavno provjeriti", stoji u demantu.