Hadž za vjernike iz BiH sve skuplji, za četiri godine cijena porasla za 1.650 KM

Na posljednjoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u BiH su, između ostalog, utvrđene i cijene odlaska na hadž. Tako će muslimanski vjernici iz naše zemlje koji budu htjeli obaviti ovu svetu islamsku dužnost ove godine po jednoj osobi morati platiti čak 8.150 KM, što podrazumijeva prijevoz, smještaj u hotelu, hranu i takse.

Informacija iz Rijaseta Islamske zajednice o ovogodišnjoj cijeni za odlazak na hadž zaintrigirala je javnost te se nameću pitanja opravdanosti takve cijene, naročito jer je ona rasla u posljednje četiri godine.

Zbog ratnih dešavanja u Siriji vjernici iz BiH, kao i drugih zemalja, već godinama na hadž odlaze isključivo avionom, što je znatno skuplje u odnosu na putovanje autobusom. Ipak, samo od 2014. godine do danas razlika u cijeni je čak 1.650 KM.

Tako je 2014. cijena odlaska na hadž iznosila 6.500 KM, 2015. godine 7.490 KM, kao i 2016. Godinu kasnije cijena je porasla na 7.900 KM, dok je ove godine cijena 8.150 KM.

Pokušali smo saznati razloge rasta cijene, međutim, zvaničan odgovor nismo uspjeli dobiti, ali iz pouzdanih izvora u Islamskoj zajednici saznajemo da su ključni razlozi za poskupljenje rast cijena avioprijevoza te uvođenje PDV-a u Saudijskoj Arabiji.

"S obzirom na uvođenje PDV-a u Saudijskoj Arabiji i poskupljenje avioprijevoza mi smo očekivali da će ukupna cijena biti i viša, ali smo dobili optimalnu cijenu s obzirom na sve troškove", kazao nam je dobro obaviješteni izvor u Islamskoj zajednici.

Kako saznajemo, Saudijska Arabija je uvela PDV u iznosu od 5 posto, ali su cijene u toj državi više i do 15 posto u zavisnosti od sektora.

Dodao je da je iz određenih zemalja cijena nešto niža, jer imaju veći broj ljudi koji odlaze na hadž, zatim imaju svoje hotele u Saudijskoj Arabiji ili imaju hotele koje su zakupili na 50 godina. BiH nema ništa od toga te je cijena za BiH ove godine viša.

Kada je riječ o avioprijevozu, čarter letove organizira Islamska zajednica. Ona dogovara aranžman direktno s aviokompanijom na način da zakupi cijeli avion, a onda određuje troškove leta po osobi. Mogući razlog za poskupljenje cijena avioprijevoza je i skuplja ponuda prijevoznika. Prošle godine vjernike iz BiH u Meku i Medinu je prevozila aviokompanija FreeBird Airlines.

Na ovom linku pogledajte cijene hadža iz drugih zemalja Evrope.
 

Hadž ili hodočašće u Meku radi obavljanja određenih obreda i posjete Kabi, najvećem islamskom svetištu, je islamska dužnost, peti stub islama i smatra se krunom u životu svakog vjernika. Hadž su po šerijatskom zakonu i u skladu s mogućnostima dužni obaviti svi muslimani barem jednom u životu.