Hadži Taib i hanuma Hedija 40 godina zajedno poste i slave Bajram

Bajram

Kada se isposti mubarek mjesec ramazan, muslimani cijelog svijeta klanjaju bajram-namaz. Tako je to desetljećima i u kući hadži Taiba i njegove hanume, hadži Hedije Pamić iz Fojnice.

U sretnom su braku 40 godina, zajedno su postili, klanjali i slave Ramazanski bajram sa svojom porodicom. Imaju četvero djece i petero unučadi, a dvije kćerke bliznakinje pohađaju medresu u Travniku. Taib je penzioner, ali i strastveni pčelar, pa dane najviše provodi u rodnom selu Čemernica kod Fojnice.

Nova odijela i katovi 

- Ja sam prije 18 godina bio na hadžu, a prije 10 obavio sam hadž za rahmetli majku, a moja hanuma za sebe. Prošle godine sam zijaretio časnu Kabu odlaskom na umru. U našem selu su pripreme za proslavu Bajrama počinjale nekoliko dana prije, sve se čistilo, sve mirisalo i cvalo od ljepote, kuhala su se naša tradicionalna bosanska jela, a obavezno baklava i halva. Svi smo oblačili nova odijela, žene nove katove. Djeca bi hodala po mahali i dobivala bajramluk, a posebno oni koji su klanjali - sjeća se hadžija Pamić. 

 

Kaže da prije pola stoljeća nije bilo proslava kao danas. U njegovom selu nije bilo ni džamije, pa se odlazilo u Atik ili Srednju džamiju u Fojnici, tamo se klanjao bajram-namaz.

- Na bajramsku zoru Ibro Pamić iz Čemernice, koji je bio miner u fojničkoj „Šumariji“, zapalio bi dinamit, koji je pucao kao top, i to je bio poziv da se krene u džamiju. Svi bismo se okupljali na lokalitetu Mejtaš pored sela i u koloni uz tekbire išli pješice u džamiju klanjati bajram-namaz - govori nam hadži Taib.

Priča i kako bi, nakon bajram-namaza, fojnički trgovci, zanatlije i imućni mještani izlazili prvi iz džamije, pozivali na kahvu i ručak poznanike, ahbabe, prijatelje.

Čuvanje vjere 

- Mi, mlađi, nakon bajram-namaza, išli bismo kućama da se pripremimo za sijela koja su se održavala po kućama ili domovima kulture. Na sijelu je obavezno bila jedna starija osoba, uglavnom su majke pratile kćeri. Sve je bilo u sklopu islamskih propisa i tradicije. A ne kao danas, bajramsko slavlje uz alkohol i turbo pjevačice. Mladi moraju čuvati svoju vjeru i tradiciju. To je njihov posao - kaže hadži Taib Pamić. 

Obilazak mezarja

U fojničkom kraju običaj je da se prvi dan Bajrama obilazi mezarje i dan provodi u kući, s porodicom. 

- Mi držimo do te tradicije, drugi i treći dan obilazimo rodbinu, komšije i prijatelje. Pričali su mi moji da su za vrijeme Drugog svjetskog rata u našem selu kada je Fojnica bombardirana mnogi Fojničani našli sklonište u Čemernici, ljudi su se voljeli, pazili i uvažavali - kaže hadži Taib Pamić.