Hadžiahmetović: Četiri električara ne mogu održavati javnu rasvjetu u Kantonu Sarajevo

Sarajevo Kanton
Električari Javnog preduzeće Park u Kantonu Sarajevo moraju raditi danonoćno kako bi osvjetlili ulice Sarajeva. Sarajevo je sve mračnije, jer je osvjetljenje grada spalo na dotrajale sijalice koje se gase zbog starosti, ali i kvarova. O nabavci nove savremene rasvjete i LED sijalica niko ni ne pomišlja.

Kantonalno preduzeće Park održava javnu rasvjetu i otklanja kvarove na području cijelog Kantona Sarajevo, ali Vlada KS nije ih ovlastila za nabavku nove rasvjete, koja štedi struju i jače osvjetljava polumračne sarajevske ulice.

Jedinica preduzeća Park u januaru 2021. godine otklonila je 186 kvarova na javnoj rasvjeti u KS. U februaru 2021. godine ova jedinica otkolinila je ukupno 360 prijavljenih kvarova. U toku 2020. godine u cijelom KS otklonjeno 2.974 prijavljenih kvarova na javnoj rasvjeti. Tokom prošle godine najviše kvarova otklonjeno je u Novom Gradu, ali na stotine kvarova na javnoj rasvjeti popravljeno je u tom periodu i u najudaljenijim naseljima općina Trnovo i Ilijaš - podaci su iz KJKP Park.

Građani kvar na javnoj rasvjeti ne mogu prijaviti direktno preduzeću Park, nego isključivo Centru za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom, koji djeluje pri Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Telefonski broj za prijavu kvarova je 033/562-242.

Prošle godine Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture potpisalo je ugovor sa KJKP Park o održavanju javne rasvjete u svih devet općina KS i ugovor ističe 1. juna 2021. godine, kazao je ministar Enver Hadžiahmetović, koji nije zadovoljan kako se osvjetljava kanton.

- Park nije kapacitiran da vrši kvalitetnu uslugu u održavanju javne rasvjete i Ministarstvo vrši pripreme za raspisivanje novog javnog poziva za održavanje javne rasvjete. Kada odaberemo novog operatera sigurno će se popraviti trenutno stanje sa osvjetljenjem KS, koje je očigledno zapušteno. Park ima samo četiri električara i par kamiona-dizalica i očigledno je bio pogrešan odabir ovog javnog preduzeća za održavanje javne rasvjete – tvrdi ministar Hadžiahmetović.