Hadžihafizbegović demantuje da je nezakonito imenovan: Zakulisne igre Konakovića i Čampare

asdf

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović uputio je demant nakon navoda da je nezakonito imenovan na ovu funkciju te poručio da je ranijom provjerom utvrđeno da nije bilo neregularnosti, ali i da su posljednje optužbe rezultat manipulacija Dine Konakovića i Aljoše Čampare.

"Naime, javnosti je poznato da se u 2021. godini polemisalo oko istog pitanja te da je po osnovu prijave Ahmeda Imamovića pokrenut postupak utvrđivanja ispravnosti provedene procedure utvrđivanja ispunjavanja općih uslova za izbor i imenovanje mene kao direktora, s obzirom na to je postojala sumnja da ne ispunjavam uvjet 'da nisam na funkciji u političkoj stranci'", započeo je Hadžihafizbegović.

Kazao je kako su na osnovu dostavljene prijave provedeni postupci i dostavljena dokumentacija na adresu kako Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom tako i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, "iz koje nedvojbeno proizilazi kako se radi o legitimnim postupcima i procedurama, a koji su u konačnici imali za posljedicu odbacivanje postojanja sumnje o eventualnim neregularnostima".

Naveo je kako je Upravni odbor JU "Kamerni teatar 55" Sarajevo na svojoj četvrtoj sjednici, održanoj dana 17.05.2021. godine razmatrao ispravnost imenovanja glumca kao direktora Kamernog teatra 55, te je, nakon uvida u dokumentaciju vezanu za imenovanje i izbor jednoglasno zaključio da je izbor i imenovanje direktora izvršen u skladu sa važećim zakonskim propisima, nakon čega je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost Upravnom odboru za imenovanje direktora.

"Dakle, Upravni odbor je provedenim postupkom odbacio postojanje svake sumnje na neispravnost provedenog postupka nakon čega sam i nastavio nesmetano obnašati funkciju. Nakon pozitivne odluke Upravnog odbora, pokrenuo sam i sudski postupak protiv Ahmeda Imamovića radi klevete koju je izrekao, iz razloga kako se takvim osobama ne bi dozvolilo dalje negativno djelovanje po naše društvo", napisao je Hadžihafizbegović.

Zatim je komentarisao tvrdnje Aljoše Čampare koji je također doveo u pitanje Hadžihafizbegovićev izbor na poziciju direktora pozorišta.

"Čampara je, očigledno neupućen, dao prvi odgovor koji mu je pao na pamet jer svako ko pročita izvještaj i vidi aktivnosti teatra, neko ko zaista prati materijale koji mu se dostave uz poziv sjednici, postidio bi se da glasa protiv Izvještaja o radu Teatra koji, u posljednjih pet godina, je imao 18 premijera i odigrao više od 700 predstava, koje je pogledalo oko 120 hiljada ljudi, što na matičnoj sceni, što na gostovanjima po zemlji, regionu i inostranstvu, Teatra koji sa svakog festivala donese nagrade....", poručio je.

Naveo je i kako je Vlada Kantona Sarajevo na 24. sjednici održanoj dana 20.05.2021. godine, donijela Zaključak, broj: 02-04-21805-8/21 kojim se prihvata Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju te postavio pitanje: "Ako sam ja kao direktor bio u sukobu interesa, s obzirom na dopise Ureda za borbu protiv korupcije, postavlja se legitimno pitanje, kako je onda naprijed navedeni izvještaj mogao biti usvojen? Šta se promijenilo od jula 2021. godine do danas?".

"Jasno je kako se radi o očitoj manipulaciji i zakulisnim igrama Aljoše Čampare, Dine Konakovića i ostalih njima podređenih poslanika koji glasaju po direktivi šefova partija čije primarno djelovanje jeste prebacivanje odgovornosti na druge. Pitanje smjene direktora ustanove je predmet drugog postupka, za razliku usvajanja Izvještaja o radu ustanova, što bi Čampari, kao iskusnom pravniku, trebalo biti poznato", poručio je.

Dodao je kako je korištenje ovlasti za neusvajanje Izvještaja o radu očit primjer legitimnosti njegovog imenovanja i "nemogućnosti drugačije smjene osim smišljenog neusvajanja Izvještaja".

"Mogu samo još dodati da se u konkretnom radi o klasičnom primjeru zloupotrebe položaja i ovlasti poslanika i upotrijebit ću sva zakonska sredstva da dokažem da ne samo da nisam u sukobu interesa već da je nada mnom provedena tiranija kakva se u kulturnim institucijama u Sarajevu ne pamti od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu", poručio je Hadžihafizbegović.

Apelovao je na ministra kulture i sporta Samira Avdića da još jednom pregleda svu dokumentaciju oko ovog slučaja, kao i na premijera KS Edina Fortu da "analizira način i postupke kojima je izvršena brutalna povreda zakonskih procedura i da obustavi ovakvu odluku".