Hadžija Suljo s velikom radošću dočekuju Bajram: Na zemljištu koje su uvakufili počela gradnja džamije

Home

Hadžija Suljo s velikom radošću dočekuju Bajram: Na zemljištu koje su uvakufili počela gradnja džamije


Hadžija Suljo Arnaut i njegova hadži hanuma Hata Arnaut zadovoljni dočekuju ovogodišnji Kurban-bajram. Razlog je početak gradnje džamije u naselju Dubnica kod Kalesije na placu koji su uvakufili.  

 

Radili u Švicarskoj

Na dva i po dunuma zemljišta bit će sagrađena džamija s edukativnim centrom i imamskim stanom.

Suljo je rodom iz Glumine kod Zvornika, a njegova supruga Hata rođena je u Miljanovcima kod Kalesije, u familiji Čamavdić. Penziju su zaradili radeći u Švicarskoj, a nastanjeni su u Prnjavoru kod Kalesije i u Glumini.

Kada smo ih željeli posjetiti, rekli su nam da ih možemo naći u Dubnici, u blizini gradilišta nove džamije, kod kuće njihovih sinova koji rade u inozemstvu.

Zatekli smo ih dok su pekli pekmez, a Hata je sa sestrom Rahilom komila grah.

- Ciljano sam kupio zemljište da ga uvakufim u ime Allaha, dž. š., za džamiju. Prvo je bilo govora da će se graditi samo mekteb pa sam kupio i uvakufio 800 kvadrata, a kada je odlučeno da se pravi džamija, još sam dokupio zemljišta i ukupno uvakufio dva i po dunuma. Da sam draga srca, bez ikakve prisile, bez ikakvog inata, halal bilo - kaže Suljo, koji ne želi spominjati koliko je platio zemljište.

 

Bili na hadžu

Radi istine, kaže da su ga na kupovinu potakle supruga Hata i njena sestra Rahila. Njih su dvije prezadovoljne što je Suljo velikodušno prihvatio njihovu sugestiju.

Kurban-bajram je bajram žrtve, a Suljo i Hata pokazali su da su spremni na žrtvu, žrtvujući metak u ime Allaha, dž. š., a obavili su i hadž, i to dva puta. Kažu da su prezadovoljni svojim životom i zahvalni Bogu na svemu što im je podario.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Pet, 01/09/2017 - 15:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top