Razbojnici Hajriz i Mešić pravosnažno osuđeni na 16 godina zatvora za oružanu pljačku

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Alisana Hajriza i Demira Mešića na po osam godina zatvora zbog oružane pljačke prodavnice u Bosanskom Šamcu. Dvojac je poznat bh. javnosti po napadima na policijsku, pokušaju bjekstva iz zatvora i optužnici za svirepo ubistvo po kojoj su bili osuđeni na 40 godina, ali im je presuda ukinuta.

Ovim je potvrđena presuda Okružnog suda u Doboju kojom se Hajriz i Mešić terete da su 3. septembra 2011. oko 4:20 sati ukradenim Fiatom dovezli do prodavnice "Perspektiva", vlasništvo Lj. J. u Bosanskom Šamcu. Vozilo su ukrali 29. augusta iste godine s benzinske pumpe. 

Optuženi Hajriz je, maskiran fantomkom, prišao oštećenom S. B. a onda je izvukao pištolj. Uperio mu ga je u glavu i rekao mu da bude miran i da mu se neće ništa desiti. 
Nakon toga zavrnuo mu je desnu ruku na leđa te ga odveo iza trgovine, gdje mu je Mešić, također maskiran fantomkom, držeći pušku, naredio da legne na travu, stoji u presudi. Vezali su mu ruke i noge konopcem za vuču vozila koji su uzeli iz ukradenog vozila.

Nakon toga su ušli u trgovinu, odakle su uzeli veliku količinu raznih vrsta cigareta, vrijednosti oko 10.500 KM. Potom su pobjegli.

Hajriz i Mešić su bili osuđeni na Kantonalnom sudu u Zenici dva puta na 40 godina zatvora za ubistvo Admira Veličanina iz Doboja. Teretili su se da su u šumi nadomak Begovog Hana kod Žepča likvidirali Veličanina, a tijelo gurnuli u provaliju. Ubistvo se dogodilo u noći između 16. i 17. septembra 2011. godine. Oba puta im je presuda ukinuta.

Na ročištu o produženju mjere pritvora u tom predmetu pokušali su pobjeći iz sudnice u trenutku kada su im skinute lisice. 

Dan nakon ubistvaVeličanina nasrnuli su na patrolu policije Republike Srpske u Donjoj Ljubogošti kod Istočnog Sarajeva. Kada ih je policija primijetila i pokušala da zaustavi oni su vozilom naletjeli na policajca i povrijedili ga. Potom su izazvali i saobraćajnu nesreću i udarili u tri vozila nakon čega su uhapšeni.