“Halal-standard po mjeri čovjeka” ili halal stil života

Ova knjiga nije došla s istoka, nije prevedena, ona je nastala kao plod jednogodišnjeg istraživanja i svojstvena je Hrvatskoj i našoj regij. Jedinstvena je i temelji se na znanstvenim činjenicama te praktički daje upute svima koji žele živjeti zdravo, što se ne odnosi samo na muslimane.

“Halal – standard po mjeri čovjeka” knjiga autora Aldina Dugonjića, sinoć je predstavljena karlovačkoj javnosti u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić. Jedinstvena je to knjiga koja pojašnjavanja i približava značenje halala kroz proizvode i usluge na domaćem i stranom tržištu prehrane, kozmetike, turizma i ugostiteljstva. Knjiga je informativna i poučna za sve čitatelje, bez obzira jesu li muslimani ili nisu. Knjigu je uz autora predstavio Admir efendija Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac.

– Halal je vjerska kategorija, koja proizlazi iz Kurana i kuranskih odredbi, što znači da sljedbenici Kurana, muslimani jedu ono što je prirodno i zdravo i što je s vjerske strane dozvoljeno. A to podrazumijeva da hrana i piće u sebi ne sadržava haram, što znači nedozvoljeno, a to je alkohol, proizvoda od alkohola i proizvoda od svinjskog mesa. U širem kontekstu halala on ne podrazumijeva samo konzumaciju jela i pića već i usluge, kao što su bankarske ili turističke. Ova knjiga je zapravo rezultat znanstveno-istraživačkog rada, doktorska disertacija doc.dr.sc. Aldina Dugonjića, kaže Muhić, s kojom želi skrenuti pozornost javnosti, posebno gospodarstvenika i proizvođača iz Hrvatske na najveće rastuće tržište u svijetu, halal tržište.

-Na sreću, u posljednjih desetak godina primjećujemo sve veće zanimanje za halal proizvodnjom, hrane posebno, pa tako u Karlovačkoj županiji bilježimo nekoliko njih koji su zatražili Halal certifikat i prošli strogu proceduru certificiranja. To samo dokazuje da je Hrvatska prepoznala gospodarski potencijal, a dokaz za to je podatak koji govori da imamo više halal certificiranih proizvoda od BiH, koje izvozimo na arapsko-islamska tržišta.

-Određena i strogo propisana procedura za proizvode koji imaju halal oznaku postoji, kaže efendija Muhić. Ona podrazumijeva potpuni uvid u tijek proizvodnje, od svih sirovina do finalnog proizvoda. Jednom riječju i za nemuslimane razumljivo, halal znači prirodno ili zdravo.

-Preporučam halal svima i muslimanima, katolicima i židovima, agnosticima i ateistima, bilo da se radi o religijskim ili svjetovnim stavovima. A u kontekstu knjige „Halal-standard po mjeri čovjeka“ govorimo o proširenju proizvodnje, prilici za samozapošljavanje i povećanjeu izvoza na strana, arapsko-islamska tržišta, koje je zaista veliko i broji preko milijardu potrošača, zaključio je efendija Admir Muhić.

Zašto i kako se razvija halal tržište te koji su izazovi i perspektive na halal tržištu? Koja je uloga halala u certificiranju i standardizaciji? Koliki je utjecaj halala na čimbenike bitne za rast i razvoj gospodarstva te je li i kako halal doprinosi izvozu i turizmu u Hrvatskoj? Samo su neka od pitanja na koja u knjizi odgovara autor i rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj, doc. - piše Karlovački.hr.

Ova knjiga nije došla s istoka, nije prevedena, ona je nastala kao plod jednogodišnjeg istraživanja i svojstvena je Hrvatskoj i našoj regij. Mogu slobodno reći da je jedina, temelji se na znanstvenim činjenicama i praktički daje upute svima koji žele živjeti zdravo, što se ne odnosi samo na muslimane. Znanost je neumoljiva, barata samo s činjenicama i dokazao sam da poštujući halal i kao stil života, on doprinosi kvaliteti proizvoda, zdravstvenoj ispravnosti, konkurentnosti proizvoda, a pružateljima usluga, konkretno u turizmu povećava dolaske gostiju a time i profit. U današnje vrijeme kad smo svi pred nekim životnim izazovima, odgovore možemo naći u vjerskim izvorima, sad je samo pitanje koliko tko to konzumira, a za halal generalno se može reći da on čini nešto što je po mjeri čovjeka, zaključuje je Dugonjić.

Ukratko ova knjiga pred čitatelja donosi kompleksan i cjelovit tekst kojim autor želi približiti sveobuhvatni pojam halal razumljiv kako ljudima islamske vjeroispovijesti tako i ljudima drugih vjera, a ujedno daje veliki doprinos onima koji žele  pristup halal tržištu, koje broji više od milijardu ljudi. (rb)