Halilhodžić u Mostaru zaplakao: Ovo je moj grad, nemojte ga dijeliti

Dobitnici Večernjakovog pečata za osobu godine u Bosni i Hercegovini su četiri nogometna izbornika iz BiH koji su  četiri reprezentacije odveli na svjetsko prvenstvo. To su Zlatko Dalić, Vahid Halilhodžić, Mladen Krstajić i Vladimir Petković.

Vahid Halilhodžić u svom je obraćanju, susprežući suze, kazao kako je jako ponosan što je iz Mostara te je poručio kako se Mostar ne smije dijeliti.

- Sva tri naroda moraju naći dijalog, da se nađe blagostanje, suživot, jer to traži cijeli svijet. Bilo je ružnih stvari, međutim, moramo graditi nove mostove, mostove prijateljstva, razumijevanja. (…) Ja prvi opraštam, iako neke stvari ne mogu zaboraviti, jer nama je suđeno da živimo i radimo skupa, da igramo nogomet, košarku - poručio je Halilhodžić.

 

Na večerašnjoj manifestaciju Mostaru ovo prestižno priznanje uručio im je direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.

Na 17. po redu "Večernjakovom pečatu" uručeno je još 16 priznanja u različitim kategorijama. Nagrada za humanost posthumno je dodijeljena Aganu Hodžiću, koji je oporučno ostavio ogroman novac za rad pučkih kuhinja u BiH. U kategoriji "pothvat godine" dobitnica je Dajana Đurić, dimnjačarka iz Brčkog koja osim što obavlja "muški posao" vodi i borbu za prava Roma. Sestre Šima i Draženka Čuljak, o čijoj je životnoj drami snimljen i film, dobitnice su nagrade za uspjeh godine.

Priznanje u kategoriji "gospodarstvo" dobio je Rusmir Hrvić, čelni čovjek AS grupe koja upošljava 4.500 osoba, dok su trener nogometaša Zrinjskog Blaž Slišković i najbolji bosanskohercegovački tenisač Damir Džumhur ponijeli nagrade za sport i sportski uspjeh godine. Slišković je mostarske nogometaše vodio do obrane titule prvaka BiH, dok je Džumhur prošle godine osvojio svoje prve ATP turnire i postigao ranking karijere.

Proslavljeni slikar Safet Zec dobitnik je "Večernjakovog pečata" za kulturu, a paroh Marko Gojačić nagrađen je za međureligijski dijalog. U kategoriji "znanost" dobitnik je rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras. Jedan od najboljih plastičnih kirurga na svijetu, Milomir Ninković ponio je nagradu za medicinu.

Dopredsjednica Vlade i ministrica financija FBiH Jelka Milićević dobitnica je Pečata za međupolitički dijalog, dok je nagrada za lokalnog lidera uručena načelniku općine Prnjavor Darku Tomašu. Nagrada za dostignuća u javnoj upravi uručena je direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsadu Viliću. Posebno priznanje za doprinos financijskoj stabilnosti BiH dodijeljeno je direktoru Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miri Džakuli. Drugo posebno priznanje, ono za doprinos EU integracijama ocjenjivački sud Večernjeg lista dodijelio je specijalnom predstavniku EU i voditelju izaslanstva Europske komisije u BiH Lars-Gunnar Wigemarku.

Na "Večernjakovom pečatu" se tradicionalno dodjeljuje i nagrada "Naše gore list", a ove godine dobio ju je uspješni gospodarstvenik Pavo Zubak. Još jedno posebno priznanje, za promicanje europskih vrijednosti, večeras je u Mostaru uručeno predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

Kao i ranijih godina, veliki broj osoba iz javnog i političkog života BiH i susjednih zemalja nazočio je dodjeli "Večernjakovog pečata". U glazbenom dijelu programa nastupili su popularna španjolska pjevačica Mayca Teba, kao i regionalne zvijezde Jelena Rozga i Jelena Tomašević te David Temelkov, Divanhana i Dubrovački simfonijski orkestar s Đelom Jusićem.