Hamdija Lipovača: Bio sam mlad političar, bitni su mi bili izbori i želio sam da se radi što više projekata

Afera Stens odgovornost je nadzornih i građevinskih organa kao i šefova općinskih službi, a ne načelnika čija je funkcija politička, ustvrdio je advokat Salih Hodžić.

U Kantonalnom sudu u Bihaću danas su iznesene završne riječi na suđenju Hamdiji Lipovači, koje traje 2,5 godine.

Pored Zakonom propisane kazne za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, obmanjivanja pri dobijanju kredita i krivotvorenja službene isprave, tužiteljica Ornela Cerić je zatražila izricanje petogodišnje zabrane obavljanja javnih fukcija Hamdiji Lipovači.

Bihaćko tužilaštvo tereti Lipovaču, te Alena Gluhalića, Aidu Džambegović, Senku Zolić i Seada Dupanovića da su, prilikom izvođenja radova na sportsko-rekreativnom centru “Stens” u Bihaću od 2006. do 2009. godine, iskorištavali svoje položaje te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova, na štetu Općine Bihać, pribavili korist u ukupnom iznosu od oko pola miliona maraka.

- Teza Tužilaštva nije održiva. Mi da smo imali koncept za ovo za šta nas se tereti ne bismo se uvlačili u očite greške amatera. Podsjećam, ja sam tad bio mlad političar, meni su tada bili bitni izbori i želio sam da se radi što više projekata. Ni usmeno ni pismeno iz općinskih službi nisam dobijao upozorenja da nešto nije u skladu sa Zakonom, kazao je Lipovača u svojoj završnoj riječi.

- Afera Stens odgovornost je nadzornih i građevinskih organa kao i šefova općinskih službi, a ne načelnika čija je funkcija politička, ustvrdio je advokat Salih Hodžić

Presuda će biti donesena 26. marta.