“Hans” optužen da je odvodio Bošnjakinje iz kuća, pa ih silovao i zlostavljao

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Vojske RS, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Duška Suvare, zvanog ”Hans”, rođenog 1971. godine u Livnu.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Vojske RS, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je, tokom maja i juna 1992. godine, na području Glamoča, u vojnoj uniformi i naoružan automatskom puškom, dolazio u mjesta nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te prijetnjama po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe bošnjačke nacionalnosti iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne ozlijede.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

VEĆ OSUĐIVAN

Suvara je u Okružnom sudu u Banjoj Luci 1997. godine osuđen na 14 godina zatvora zbog razbojništva u kome je ubijen i opljačkan portir preduzeća “Panonka” u Banjoj Luci. Potom ga je isti sud 2008. godine opet osudio na 15 godina zatvora zbog ubistva Anice Mijatović (57) iz Banje Luke, koje se dogodilo 1995. godine. Kazna mu je objedinjena s ranijom presudom i u zatvoru je proveo oko 15 godina.

Nedugo po izlasku iz zatvora Okružni sud u Banjoj Luci osudio ga je na još jednu jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora zbog ubistva, pokušaja ubistva i više pljački koje su 90-tih počinjene u Glamoču.

Proglašen je krivim da je u noći između 31. januara i 1. februara 1994. godine ubio Fiju Duganhodžića i Đug Fizu u glamočkom naselju Duboki Put, kao i da je 19. marta 1993. godine pokušao da ubije Mleću Zeljković u naselju Luke.

Zajedno sa još desetoricom optuženih osuđen je što su tokom 1993. i 1994. godine u Glamoču opljačali pet bošnjačkih porodica, kojima su uz prijetnju oružjem oteli ukupno 5.700 njemačkih maraka. Među osuđeni razbojnicima bio je i njegov brat Goran Suvara zvani Drot kome je izrečena kazna od šest godina zatvora.

Zanimljivo je da su Dušku Suvari sve presude izricane godinama nakon što su djela počinjena, tako da je praktično s prvom presudom od 15 godina “odležao” i kazne koje su mu izrečene 2008. i 2014. godine.