Haos tokom policijskog sata u Parizu, tučnjava policija i demonstranata

Parit
U Parizu, u kojemu je raspoređeno oko 5.000 policajaca, uhapšeno je 17 demonstranata

Hiljade stanovnika Francuske pridružile su se u subotu tradicionalnim prvomajskim protestima širom zemlje uprskos restriktivnim mjerama uvedenim zbog suzbijanja širenja Covida-19 odnosno zbog policijskog sata.

Demonstranti su zahtijevali socijalnu i ekonomsku pravdu te su otvoreno iskazivali protivljenje vladinim planovima koji se odnose na promjene naknada za nezaposlene.

U Parizu i ostalim većim francuskim gradovima - Lijonu, Nantu, Lilu i Tuluzu - ukupno je organizirano tristotinjak skupova.

U Parizu, u kojemu je raspoređeno oko 5.000 policajaca, uhapšeno je 17 demonstranata. Nekoliko se demonstranata, odjevenih u crne majice s kapuljačama, sukobilo s policijom. Neki su bacali kamenje ili prevrtali kante za smeće.Policajci su demonstrantima uzvratili palicama i suzavcem.

U francuskoj prijestonici sindikalistima su se pridružili i članovi pokreta Žuti prsluci, koji su prije tri godine pokrenuli val antivladinih prosvjeda, kao i radnici zaposleni u sektorima teško pogođenim pandemijskim ograničenjima, poput radnika u kulturi.

Učlesnici marša nosili su zaštitne maske u skladu s pravilima te su isticali transparente s natpisima: "Dividende, a ne naknade za nezaposlenost prihod su lijenih ljudi" i "Želimo živjeti, a ne preživljavati".

- Puno novca ide onima koji imaju puno, a manje novca ide onima koji nemaju ništa, što se odražava na plan reforme osiguranja u slučaju gubitka radnog mjesta, koji želimo ukinuti - rekao je Filip Martinez (Philippe), šef sindikata CGT.

Većina demonstracija održana je u mirnome ozračju, premda je policija u Lijonu rastjerala grupu od oko 200 demonstranata koji su bacali petarde.

Francuska, koja je na neslavnome osmom mjestu u svijetu po broju smrtnih slučajeva od posljedica Covida-19, od ponedjeljka će početi ublažavati treći lockdown, nakon što je u zemlji evidentirano smanjenje broja slučajeva zaraze.