Haos u Dablinu: Nakon oružanog napada demonstranti podivljali, zapaljeni busevi, tramvaji i vozila

2323
Nakon što se danas u Dablinu dogodio oružani napad u kojem je povrijeđeno pet osoba, od kojih su troje djeca, u ovom gradu su izbili neredi. Demonstranti su došli na mjesto događaja te se sukobili s policijom.

Petogodišnja djevojčica i žena u 30-im godinama su teško povrijeđene, a još tri osobe su povrijeđene u napadu nožem u centru Dablina danas. Još jedna djevojčica od šest godina i petogodišnji dječak također su izbodeni ispred škole nešto poslije 13:40 sati po lokalnom vremenu na Parnell Square East.

Ulica je u blizini O'Connell Street, jedne od najprometnijih gradskih saobraćajnica.

Muškarac u 50-im godinama je osoba od interesa, saopćila je irska policija. On se liječi od teških povreda. Policija je saopćila da u ovom trenutku ne traga za drugim osobama i da prati preciznu liniju istrage.
 

Bilo je nekoliko nasilnih scena u blizini mjesta gdje se napad dogodio nakon što su se gomile demonstranata okupile u tom području. Policajci su koristili štitove i pendreke, dok je više policijskih vozila oštećeno.

Premijer Leo Varadkar rekao je da su raspoređeni dodatni policijski resursi. Također je naglasio da je bio "šokiran" incidentom i da "činjenice o ovom pitanju još uvijek izlaze na vidjelo".
 

Komesar Garde (policije) Drew Harris rekao je da se odvija puna i velika istraga. Dodao da je "luđačka, huliganska frakcija" bila angažovana u ozbiljnom nasilju u Dablinu dok je policija pokušavala da osigura mjesto zločina.
 

"Molimo ljude da se ponašaju odgovorno, da ne slušaju dezinformacije i glasine koje kruže društvenim mrežama. Znamo šta se dogodilo, ali motiv za ovo je potpuno nejasan", poručio je.

 

Foto : Screenshot