Haos u Kataloniji: Hiljade ljudi marširaju ulicama prema Barceloni

U petak masovni protesti

Hiljade demonstranata krenule su jutros iz pet katalonskih gradova na put dug skoro 100 kilometara prema Barceloni, gdje će se u petak održati masovni protesti i generalni štrajk, kojim će se tražiti oslobađanje zatvorenih zagovornika nezavisnosti Katalonije. 

"Marševi slobode", kako su ih nazvali organizatori, odvijaju se iz gradova Đirone, Taragone, Tarege, Berge i Vika. Iza njih stoje dvije civilne organizacije ANC i "Omnium Cultural", čije je čelnike Žordija Sančeza (Jordi Sanchez) i Žordija Kviharta (Jordi Cuixart) u ponedjeljak osudio Vrhovni sud u Madridu na po devet godina zatvora zbog ustanka radi rušenja državnog poretka.  Oni su dvojica od devetero katalonskih zvaničnika kojima su izrečene zatvorske kazne od devet do 13 godina nakon što su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, a zatim proglasili samostalnu republiku. 

Demonstranti nose transparente s natpisom "Sloboda" i zastave koje simboliziraju nezavisnost. Istovremeno su sindikati studenata i učenika počeli trodnevni štrajk. Sindikati koji podržavaju samostalnost, za petak su najavili opći štrajk u Kataloniji, u kojoj se ostvari 19 posto španskog BDP-a.  

Sinoć je u četiri najveća katalonska grada Barceloni, Leidi, Đironi i Taragoni došlo do sukoba demonstranata i policije, prilikom čega je povrijeđeno ukupno 125 osoba, od kojih 60 policajaca. Niko nije teže povrijeđen. 

U ponedjeljak, na samom početku masovnih protesta, u sukobima je povrijeđena 131 osoba, većinom na aerodromu pored Barcelone, koji su demonstranti nastojali zauzeti. 

Španska socijalistička vlada objavila je još sinoć saopćenje u kojem je poručila kako je njen "cilj osigurati sigurnost i suživot u Kataloniji te da će to, ako treba, postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom". Opoziciona desnica pozvala je Pedra Sančeza (Sancheza) na aktiviranje Zakona o nacionalnoj sigurnosti, kojim bi vlada u Madridu preuzela djelimičnu kontrolu nad Katalonijom.  

Sančez bi se tokom dana trebao sastati s liderima tri najveće opozicione stranke. Njegova vlada jučer je poručila kako ne razmatra amnestiju za osuđene katalonske dužnosnike te da bi oni trebali odslužiti kazne. 

Image