Hapšenja u Sarajevu zbog otmice: Zarobljenike mučili, za njihov otkup tražili 18.000 eura

.
Jedan od uhapšenih se dovodi u vezu sa ubistvom migranta u Imigracionom centru Lipa u Bihaću s kraja 2023. godine

 

Četiri lica su uhapšena tokom pretresa jednog stambenog objekta na području Sarajeva, a u vezi sa otmicom tri osobe.

Lica, koja su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili jučer, državljani su Afganistana. Kako javlja SIPA, oni se sumnjiče da su od lica koje ne boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine tražili otkup za tri otete osobe - državljane Irana i Švicarske - u iznosu od 8.000 i 10.000 eura.

Otkup je nakon toga i plaćen van BiH, a lica su puštena.

- Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala oteta lica, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede, te je jedno lice završilo na bolničkom liječenju. Također, navodimo da se jedno od lica lišenih slobode dovodi u vezu sa krivičnim djelom Ubistvo koje je izvršeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru Lipa u Bihaću, a koje se desilo 31.12.2023. godine. Lice je lišeno života tako što je izbodeno nožem, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Navedene aktivnosti su sprovedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana grupa sa područja Afganistana počinila krivična djela Organizovani kriminal, Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i Krijumčarenje ljudi propisana Krivičnim zakonom BiH i u vezi sa krivičnim djelom Otmica iz Krivičnog zakona FBiH, kao i druga teška krivična djela za koja se sumnja da su ih počinila lica lišena slobode.

Oni su sprovedeni u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Pretres i hapšenje su realizovani pod nadzorom Tužilaštva BiH. Tokom rada ostvarena je saradnja sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske, kao i Europolom i Interpolom BiH.

Foto: Ilustracija