fbpx Najvažnije je da je Haški sud pokazao da je međunarodna pravda dostižna

Najvažnije je da je Haški sud pokazao da je međunarodna pravda dostižna

Home

Najvažnije je da je Haški sud pokazao da je međunarodna pravda dostižna

Skupu prisustvovali stručnjaci iz raznih oblasti te predstavnici udruženja žrtava.

Ratni zločini u Ahmićima kroz presude Haškog suda - 26 godina poslije, naziv je međunarodne konferencije koju je organizirao Informativni centar (IC) o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Bivši tužilac Haškog tribunala Kenet Skot (Kenneth Scott) smatra da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju bio važan u osiguranju pravde za određeni broj osoba iz BiH koje su tamo procesuirane, javlja Avaz.

- Ne kažem da je Tribunal bio savršen u radu, ali vjerujemo da jeste bio značajan i da je ostavio značajno naslijeđe. Najznačajniji element tog naslijeđa je upravo pravda koja mora postojati jer neće biti pomirenja bez zadovoljenja pravde, barem u određenoj mjeri i osiguranja odgovornosti počinilaca - smatra Skot.

U izjavi novinarima prije konferencije istaknuo je da je ključna funkcija Haškog tribunala bila, prije svega, da se zadovolji pravda, a "pomirenje je nešto čemu smo se nadali da će doći na osnovu te zadovoljene pravde".

- Presude Haškog tribunala trebalo je samo da postave temelje za istinsko pomirenje i mir na ovim područjima. Međutim, Tribunal ne može biti smatran odgovornim za ono što se dešava nakon samih presuda, odnosno nakon što su te osobe odslužile svoje kazne - naglasio je Skot, koji je sudjelovao u radu konferencije zajedno s bivšim tužiocem Haškog tribunala Markom Harmonom.    

Predsjednik Vijeća gradonačelnika za IC o MKSJ Sarajevo i član ratnog Predsjedništva RBiH Ivo Komšić podsjetio je na obavezu iz perioda potpisivanja sporazuma o preuzimanju haškog arhiva da budu prezentirane haške presude i da arhiva bude otvorena za sve one koji su za to i zainteresirani.

- Najvažnije je da je Haški sud pokazao da je međunarodna pravda dostižna. Smisao ovih presuda je i da se spriječe svi budući zločini. Da se iz onoga što se dogodilo u BiH iz presuda Haškog suda izvuku pouke za mlade ljude, prije svega, ali i za sve ljude na svijetu da će zločini biti kažnjeni - naglasio je. 

Podsjeća da je u tragediji u Ahmićima prije 26 godina stradalo više od stotinu isključivo civila.

Husein Ahmić prije 26 godina izgubio je u Ahmićima roditelje i još nekoliko članova uže porodice. Kaže da je, kako godine prolaze, tuga ista, a sjećanja su još svježa. 

- Vratili smo se u Ahmiće, selo sada lijepo izgleda. Ostaje tuga koju ćemo svi, koji smo nekoga izgubili, nositi do kraja života. U selu živimo zajedno, sa komšijama Hrvatima. Bez obzira na sve, nismo ništa učinili da bismo ugrozili život naših komšija - kaže Ahmić.

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) kaže da dolaskom na konferenciju podržava i priču o istini šta se desilo u Ahmićima prije 26 godina. 

- Nažalost, svih 116 koji su mrtvi ne mogu se vratiti u život, ali uvijek se može raditi na tome da čujemo istinu o Ahmićima. Ta istina je važna, ne smije se zaboraviti - poručio je.

Današnjem skupu prisustvovali su stručnjaci iz raznih oblasti, predstavnici udruženja žrtava, a upriličen je u Vijećnici, gdje je smješten Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji u Sarajevu raspolaže arhivom Haškog tribunala.

Objavio: Pon, 15/04/2019 - 19:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top