Hazim Rančić podnio ostavku na funkciju u SDA jer ga je Bego Gutić gađao flašom

Predsjednik Povjereništva Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli Hazim Rančić jučer je podnio ostavku na ovu funkciju.

Rančić je za portal Klix.ba potvrdio da je jučer podnio ostavku, ali o razlozima svoje odluke nije želio govoriti.

"Podnio sam ostavku, nadležne organe sam obavijestio o tome. Hvala vam lijepo, ali o razlozima ne želim govoriti", kratko nam je rekao Rančić.

Njegovu ostavku treba prihvatiti Predsjedništvo stranke, a kako saznajemo uskoro će uslijediti imenovanje novog predsjednika. 

Dobro obavješten izvor portala Klix.ba potvrdio nam je da je razlog Rančićeve ostavke njegov sukob s bivšim prmijerom Tuzlanskog kantona (TK) Begom Gutićem za vrijeme sjednice komisije za utvrđivanje listi u ovom kantonu za prestojeće izbore, a koja je nedavno održana u prostorijama Kantonalnog odbora SDA u Tuzli.

Naime, kako nam je potvrđeno, za vrijeme sjednice na kojoj se raspravljalo o listama SDA u TK, vidno nezadovoljan Gutić je Rančića gađao flašom. 

S obzirom da nadležni organi stranke nisu reagovali u ovom slučaju, što je Rančić očekivao, predsjednik Povjereništva tuzlanske SDA odlučio je podnijeti ostavku.

Inače, da stvari ne štimaju u tuzlanskoj SDA poznato je od ranije, odnosno od trenutka kada je uvedeno Povjereništvo koncem septembra prošle godine.

Kako je tada navedeno u obrazloženju, povjereništvo je uvedeno zbog nefunkcionalnosti i nedjelovanja organa tuzlanskog odbora u dužem periodu, kao i zbog narušenih međuljudskih odnosa. 

Odluka Predsjedništva SDA za uvođenje povjereništva u tuzlansku SDA koja je na izborima 2016. ostvarila najbolji rezultat od osnivanja stranke iznenadila je i dotadašnjeg predsjednika Sabahudina Imamovića koji je prije nekoliko dana podnio zahtjev za brisanje iz članstva stranke.

Ovakvim potezom Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzle ostao je bez predsjednika, a kako saznajemo, novi bi uskoro trebao biti imenovan.

Klub vijećnika SDA nakon izbora 2016. godine brojao je šest vijećnika, a sada je ostao samo sa tri, s obzirom na to da su pored Imamovića stranku ranije napustili Hidajeta Jarčević i Miralem Softić.