HDZ-ova zastupnica Krišto vjeruje da će kandidat za ministra koji je ponavljao razred dobiti podršku

Krišto
Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto rekla je da vjeruje da će na sutrašnjoj sjednici ovog doma biti potvrđeno imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice i zamjenika ministra sigurnosti BiH, ali da će pojedini poslanici iskoristiti priliku za populističke teme i inicijative.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara dala je preporuke za potvrđivanje imenovanja Miloša Lučića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i Nedeljka Jovića za poziciju zamjenika ministra sigurnosti BiH.

Krišto je konstatovala da je pred poslanicima sutra obiman dnevni red i da će, s obzirom na različite inicijative među kojima ima mnogo populističkih, dosta vremena biti potrošeno na rasprave bez rezultata.

"Izgleda da je nekima cilj da parlament ne radi konkretne zadatke koji su u njegovoj nadležnosti i koji bi bili u interesu svih konstitutivnih naroda u BiH, ali i to je BiH", navela je Krišto.

Ona je dodala da je utvrđen isti dnevni red koji je ponudio i Kolegijum prije nekoliko dana.

"Naravno, i mimo dnevnog reda, po ustaljenoj praksi, biće dodatnih inicijativa kako bi pojedini poslanici neke svoje teme kojima se bave, počevši od raznih afera, stavili u drugi plan", rekla je Krišto.

Komentarišući inicijativu da na sutrašnjoj sjednici bude razmatrana i inicijativa o osudi fašističkih pokreta i totalitarnih režima, ona je konstatovala da je sada glavno pitanje da li će u Sarajevu biti služena misa za blajburške žrtve.

"Ako pričaju o istoriji, trebalo bi da svi gledamo u budućnost na isti način i da svi radimo u interesu konstitutivnih naroda u BiH i u interesu BiH", rekla je Krišto nakon sjednice Kolegijuma Zastupničkog doma u proširenom sastavu.