HDZ u svađi sa sobom, SNSD sa DNS-om

Livanjski kanton još čeka novu izvršnu vlast. Iako je od izbora prošlo već skoro 14 mjeseci, stvari u ovom kantonu ne stoje baš najbolje, a krivac je, ruku na srce, samo jedan. HDZBiH u ovom kantonu osvojio je najviše mandata i prema ostvarenom rezultatu dobit će premijersko mjesto. Ipak, na Vladu će se, priznaju u ovoj stranci, još čekati. I to samo zbog nesuglasica upravo unutar HDZ-a. Dokad će na snazi ostati pat-pozicija, niko pouzdano ne zna.

Status quo

​Predsjednik KO HDZ-a Branko Ivković priznaje da HBŽ nema Vladu zbog nesuglasica unutar njegove stranke. Odavno je poznato da prevlast u klubu HDZ-a u Skupštini ima općinska organizacija Tomislav-Grada, dok livanjska, pozivajući se na ranije odluke KO, smatra da bez obzira na to, ona mora dati premijera. I tu se krije kompletan problem.

- Nema ništa novo. Pokušaja približavanja kako bismo otkočili procese je bilo, ali oni nisu bili uspješni. I dalje imamo status quo. Dokad, ne znam, kaže Ivaković.

Za sve krivi stranačke drugove iz Tomislav-Grada.

- Odluke stranačkih tijela se moraju poštivati. Možda će oni reći da smo krivi mi ili ja osobno, ali mi samo poštujemo ono što je doneseno na stranačkim tijelima, dodao je.

U stalnom je kontaktu sa centralom u Mostaru. Ipak, zasad se rješenje ne nazire.

- Ne znam dokad ćemo imati ovakvo stanje. Ruku na srce, do naših koalicionih partnera nije. Sve smo s te strane davno dogovorili. Ipak, dok se ne riješe problemi unutar HDZ-a, vlasti teško da može biti, priznao je.

Vlast u Kantonu 10 ubuduće će činiti HDZ, HDZ 1990, SDA i SNSD. Mandatar će biti Ivan Jozić iz Livna ili njegov imenjak Vukadin iz Tomislava-Grada.

Ipak, dešavanja ima, pa je tako u Drvaru, na sjednici Općinskog vijeća, SNSD izgubio većinu. Sve tačke koje je aktualna vlast predložila su pale, a među kojima su bile izvršenje budžeta, izvještaj o radu OV-a.

- Samo je SNSD glasao za predložene tačke, a ostali su bili ili suzdržani ili protiv. Od ukupnog broja odbornika - 17, njima treba devet da im prođu tačke dnevnog reda. Imali su šest “za”. Oni su imali neke koalicione partnere u vidu DNS-a, HDZ-a 1990... pretpostavljamo da njima nisu ispunili neke dogovore, te je to dovelo do nezadovoljstva, kazao nam je Mladen Kukolj, predsjednik Kluba odbornika SNS-a.

Prema riječima Jasne Pećanac, predsjednice Socijalističke partije FBiH, do posljednjeg dešavanja na sjednici OV-a doveo je nerad SNSD-a.
Prevarili su nas

- Koalicioni partner DNS bio je u sve i jednoj tački uzdržan. Što se tiče SP-a, mi u Federaciji nismo ni u jednoj opštini u koaliciji, ali smo imali dogovor za zadnje izbore da nastupamo zajedno na Srpskoj listi i tu je, nažalost, došlo do prevare SNSD-a. Mene su pomakli s drugog na četvrto mjesto i samim tim nismo imali neku dužnost prema SNSD-u, kazala je Pećanac.

Naredna sjednica OV-a Drvar očekuje se krajem sedmice, kada bi mogla uslijediti, kako kaže Pećanac, smjena rukovodstva OV-a.

Milan Kunić, predsjednik OV-a Drvar, nije želio komentarisati navode da SNSD nema većinu.