HEFTIČNJAK: Bakir, veći i od Alije

U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas, 26. august – 1. septembar 2019. godine.

Milorad, Bakir i Dragan su malo nervozni. Odlazi im kum Lars-Gunnar, vlasti nema ni na vidiku, a Amerikanci najavljuju značajnije prisustvo u Bosni i Hercegovini. A kad Ameri malo više stisnu, ovim lokalnim šerifima uvijek bude lošije, ali državi bolje. Naime, State Department je imenovao Matthew Palmera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, za novog specijalnog predstavnika SAD-a za Balkan. U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije – naveli su iz State Departmenta, saopštavajući odluku o njegovom imenovanju. Očito Amerikanci žele zaustaviti daljnje opstrukcije Dejtonskog sporazuma i stati u kraj sve većem uticaju Rusije na ovaj prostor. Ovo je svakako optimistična vijest. Šta dolazak Palmera znači za BiH, Dodikove opstrukcije, Vučića i Rusiju

Bakir Izetbegović je jedini kandidat za predsjednika SDA. Sve općinske organizacije su kandidirali samo njega. Svaka alternativa je ubijena ili otjerana iz najveće bošnjačke stranke. Čak je i rahmetli Alija Izetbegović uvijek imao protukandidata. Bakir je odlučio da bude veći i od Alije. U onoj čuvenoj himni SDA, ima stih – SDAaaa – demokratijaaa... Izgleda da je to ostala samo fraza, a osnovni problem ove zemlje jeste da nema nikakve odgovornosti, pa tako aktuelni predsjednik SDA treba samo vidjeti u kakvom je stanju preuzeo SDA, a u kakvom je stanju država danas, jer je njegova stranka ključni nosilac vlasti. Nema se čime pohvaliti. Kao država nikada nismo bili u većoj političkoj krizi od rata, narod masovno odlazi, ekonomija grca u problemima i skoro da nema perspektive za običnog čovjeka. I šta je rezultat: Bakir želi da bude veći i od rahmetli babe. Sve općinske organizacije SDA za predsjednika predložile Bakira Izetbegovića

Sa zebnjom smo pratili i situaciju sa našim omiljenim "Zmajom", kapitenom Emirom Spahićem, koji je imao saobraćajnu nesreću kod Gacka, gdje je prvo bio primljen u ambulanti u ovom mjestu, da bi nakon toga kolima Hitne pomoći prebačen u bolnicu u Trebinje. Iz Trebinja je helikopterom Oružanih snaga BiH stigao u Sarajevo, nakon čega je smješten u KCUS. Ljekari su optimisti i u ovom trenutku posebno prate dvije situacije. Emir ima manje probleme sa plućima i bubregom, i to ljekari posebno prate iz sata u sat. Očito je da je u nesreći ugruvan, ali raduje da su svi organi vitalni i da nije zdravstveno ugrožen", kazala je bliska osoba bivšem kapitenu nogometne reprezentacije BiH.

Nažalost, u ovoj sedmici su ponovo ginuli naši građani na cestama. Stravična saobraćajna nesreća dogodila se na autoputu A1 kod Kaknja, u mjestu Tičići, kada su na licu mjesta poginuli vozač BMW-a iz Sarajeva i vozač Škode iz Kaknja.

Kako se nezvanično saznaje, vozač Škode u pijanom stanju kretao se suprotnom trakom i ostvario direktan sudar s BMW-om. Naime, vozač Škode uredno je uzeo tiket za prolazak na naplatnim kućicama u Kaknju, međutim, umjesto da nastavi voziti svojom trakom, prešao je u suprotnu i nastavio voziti prema Zenici suprotnim smjerom. Uspio je doći do Tičića, međutim, u tom trenutku naišao je BMW. Od siline udara, iz oba automobila ispali su motori. Kod Mostara, nažalost, također, dvoje poginulih! Na putu za more, vozač zaspao i podletio pod kamion. Ove tragedije samo su nastavak onoga šta se konstantno dešava na našim cestama, jednim od najnesigurnijih u Evropi. Kada tome dodamo uticaj alkohola i umora, nameće se zaključak da nadležni moraju poraditi na infrastrukturi, prevenciji i znatno većim sankcijama.

Detalji stravične nesreće kod Kaknja: Vozio suprotnom trakom, od siline udara ispali motori

Još jedna drama koja se odvijala u Bosni i Hercegovini doživila kraj prvog čina. Nakon što je inspekcija zapečatila dijelove Sportsko-rekreativnog centra "Ajdinovići", a vlasnik Nihad Helać u potpunosti je zatvorio objekt, te najavio da 50 radnika ostaje bez posla. No, i dalje stvar oko trovanja djece u ovom centru nije nimalo jasnija. Podsjetimo, dječaci iz Rukometnog kluba ''Repekt'' Sarajevo i djevojčice Košarkaškog kluba ''Ledita'' iz Domžala imali su simptome trovanja prošle sedmice, njih 18 je bilo na bolničkom, a barem još toliko na kućnom liječenju. Izgorio je hostel, inspekcija gubila dokumentaciju, radnici ostali bez posla, djeca otrovana... Očito da će ova drama imati i svoje nastavke, samo ne znamo u koliko činova. Šta su roditelji otrovane djece poručili vlasniku "Ajdinovića"

Dočekali smo i Novu 1441. Hidžretsku godinu, podsjećajući nas da je Hidžra simbol selidbe uz misiju širenja dobra i činjenja dobra. Ovo je trenutak kada sa svojim komšijama i prijateljima drugih religija u BiH mi živimo jednu vrstu selidbe za što nam je potrebna velika odgovornost i mudrost. Ta selidba podrazumijeva da sa drugima kreiramo jednu novu i bolju zajednicu u kojoj moramo imati razumijevanje i pristup za sve jednako, u kojoj više nego ikad moramo poštivati univerzalne principe tolerancije, principe odgovornosti i dosljednosti.

Slavimo i 830. godišnjicu od nastanka Povelje Kulina bana, napisane 29. augusta 1189. Radi se o najstarijem do sada pronađenom pisanom dokumentu Bosanske srednjovjekovne države koji je pisan ćiriličnim pismom bosančicom. Ovom poveljom Danas se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijom tadašnje države Bosne. Ujedno, potvrđuje tadašnju administrativnu uređenost, državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru nama za sada poznat. Od Kulina bana i dobrijeh dana, rečenica je koja nas sjeća na ovog velikog vladara i njegovu plemenitu vladavinu. Bilo je to dobro vrijeme, kako kaže Sejo Sexon o onoj pjesmi Yugo 45.

Rodni list BiH: Povelja Kulina bana slavi 830. rođendan