Šta dolazak Palmera znači za BiH, Dodikove opstrukcije, Vučića i Rusiju

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer novi je specijalni predstavnik SAD za Balkan.
  • -U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije – naveli su iz State departmenta, saopštavajući odluku o njegovom imenovanju.

Dugogodišnji bh. političar Miro Lazović za Vijesti.ba kaže da je imenovanje Palmera za specijalnog izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan optimistična vijest.

  • -Amerikanci su konačno shvatili da moraju pojačanim angažmanom biti prisutni na ovom prostoru, prije svega zbog odnosa Srbije i Kosova, ali i zbog prilika unutar BiH – ističe Lazović.

Prema njegovim riječima, opstrukcije i blokade američkih projekata – Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma – koje dolaze ne samo iz BiH od strane lidera SNSD-a Milorada Dodika, nego i zbog miješanja iz regiona, pa i Rusije, signal su da američka administracija mora biti puno prisutnija na prostoru Zapadnog Balkana.

  • -Za BiH dobar je znak da američka administracija neće dozvoliti opstrukciju prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno prema putu BiH u evroatlantske integracije, što u kontinuitetu provodi Dodik u dogovoru sa predsjednicima Srbije i Rusije Aleksandrom Vučićem i Vladimirom Putinom – zaključuje Lazović.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99 Adil Kulenović uvjeren je da imenovanje Palmera za specijalnog predstavnika SAD-a predstavlja značajan američki doprinos ukupnom miru i stabilnosti na Balkanu.

  • -Riječ je o najvećoj državnoj sili na svijetu koja u značajnoj mjeri determiniše brojne procese i odnose, bez obzira na to da li nam se na emotivnom planu dopada ili ne dopada pojedinačni konkretni postupci. Kada je riječ o interesima cjelokupnog Balkana, Palmerovo imenovanje će značiti, htjeli to lokalni politički lideri ili ne, uozbiljavanje i stabilizaciju stanja na Balkanu, pogotovo u čvršćem opredjeljenju ka izgradnji stabilnog mira – pojašnjava Kulenović.

On vjeruje da će u budućnosti biti mnogo špekulacija u vezi sa Palmerovim angažmanom, te simpatijama i antipatijama, te eventualnim stereotipima u prošlosti, ali da će to ipak biti u drugom planu.

  • -Jer nije riječ o nekoj sili koja ne vodi računa ne samo o lokalnom ambijentu, nego i o globalnim gibanjima u Evropi, te Evrope u kontekstu realne pozicije u vezi sa Rusijom, Kinom i drugim novim igračima na svjetskoj političkoj sceni – pojašnjava naš sagovornik.

Matthew Palmer, američki diplomatski veteran, dobar je poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu, te snažan zagovornik EU i NATO puta BiH.

U nedavnim medijskim istupima pružio podršku je zahtjevu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da žele dogovor o podnošenju ANP kao dio sporazuma o formiranju vlasti.

  • -Postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU. Država je ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO-om kao institucijom. Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU – rekao je tom prilikom Palmer.