HEFTIČNJAK; Barikade za Bosance i Hercegovce

hefticnjak
U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Objavljen novi popis zemalja za koje ne važi zabrana ulaska u EU

Bosanci i Hercegovci su opet u getu. Dijelom odgovorni sami, ali mora se priznati da Evropa ne mari za naše ljude. Naročito boli odluka Hrvatske koja nas tretira kao zemlju trećeg svijeta i diskriminira ljude po državljanstvu, ustvari po etničkoj liniji. Tako oni koji imaju hrvatsku putovnicu mogu bez restrikcija na Jadran, a ostali imaju barikade! Evropska unija objavila je novi popis zemalja čiji će građani imati slobodan ulazak u države članice Unije, a na njemu, kako je bilo i najavljeno, nema Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana. Mnoge članice EU dopuštaju ulazak na svoj teritorij i državljanima nekih drugih zemalja uz određene uvjete, kao što je testiranje na koronavirus, ali poznavajući naš zdravstveni sistem i svu nesigurnost, to izgleda kao pravi rašomon. Mi smo nekako naučili da pred nas Evropa spusti barikade. Ovoga puta i jest do nas, ali od Evrope očekujemo više solidarnosti. 

Preminuo ministar Salko Bukvarević, na KCUS-u se liječio od koronavirusa

Ove sedmice nas je napustio federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević. Preminuo je od posljedica koronavirusa. Nažalost ministar Bukvarević je jedan od nekoliko stotina naših ljudi koje je odnijela ova teška pandemija. Bukvarević je prije petnaestak dana smješten u bolnicu usljed pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što je bio pozitivan na koronavirus. Prethodnih dana je imao podršku kisikom, ali to nije bilo dovoljno zbog jake upale oba plućna krila. Zbog toga je bio priključen i na respirator. Ali nažalost nije pomoglo. Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Osnovnu školu (1982.) i Visoku tehničku školu za građevinarstvo i geodeziju (1986.) završio je u Tuzli. Godine 1996. stekao je dodiplomsku diplomu na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, magistrirao je 2004., a na kraju i doktorirao 2011. godine. Od 2015. obnašao je funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH. Dobitnik je brojnih priznanja i zahvalnica za vrijeme rata i mira.

NB: Prvo povećati minimalnu platu, pa tek onda mijenjati Zakon o radu

Ove sedmice je online zasjedao je Parlament Federacije BiH a pred zastupnicima se našao prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu kojim se u suštini daju veće ovlasti poslodavcima kako bi se mogli „riješiti“ radnika za vrijeme krize, odnosno za vrijeme stanja prirodne nesreće. “Opšta konfuzija je nastala oko primjene Poslovnika i glasanja o Dnevnom redu na online sjednici Parlamenta FBiH. I odmah prilikom usvajanja Dnevnog reda, ovaj prijedlog je pao u hitnoj proceduri i vraćen je u formu nacrta , samo predsjedavjući ne zna treba li biti na ovoj sjednici ili na sljedećoj,” izjavio je Amer Obradović zastupnik Nezavisnog bloka u PD FBiH. “Ovim vladinim prijedlogom se u suštini daju veće ovlasti poslodavcima kako bi se mogli „riješiti“ radnika za vrijeme krize, odnosno za vrijeme stanja prirodne nesreće. Poslodavac će radnika moći uputiti da radi od kuće, da mu skrati radno vrijeme i, u skladu s tim, smanji iznos plaće (ne može biti niža od 65 posto ugovorene plaće), izvrši preraspodjelu radnog vremena ili ga uputi na godišnji odmor, te je moguće i neplaćeno odsustvo, uz pristanak radnika. Iako je sindikat podijeljen u organizacionom smislu i tu se praktično ne zna ni ko pije ni ko plaća, nijedna grupacija predstavnika radnika ne podržava ovakav prijedlog,” dodaje Amer Obradović koji ističe da neće glasati za ovakav prijedlog. “Razumijem i poziciju poslodavaca koja nije jednostavna, ali Vlada mora iznalaziti drugačije mehanizme podrške. Najlakše je kupovati nove limuzine, dijeliti tenedere, pa kad novca nema, onda neka radnici to plate. Neće moći!“

U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA USK: U fokusu ekonomske (korona) posljedice i poljoprivreda

Na sjednici Vlade USK koja je održana početkom sedmice, a na prijedlog Ministarstva privrede i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donesene su dvije odluke o prenamjeni sredstava za programe usmjerene na ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pojavom koronavirusa. Riječ je o iznosu nešto većem od 5 miliona maraka koje će se isplaćivati u vidu subvencija privrednim/poljoprivrednim poduzećima i poduzetnicima. Poseban iznos od 200 hiljada maraka bit će usmjeren kroz program podrške „StartUp“ projektima mladih poljoprivrednih poduzetnika...

Također, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva članovi Vlade USK donijeli su odluku o preraspoređivanju iznosa od 2.620.000 maraka, prikupljenih po osnovu korištenja poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i za čije korištenje se do dana stupanja na snagu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica primjenjivao Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Sredstva će biti korištena za finansiranje subvencija u poljoprivredi i to za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovo ministarstvo je i ranije u svrhu subvencija osiguralo sredstva u visini od skoro 5 miliona maraka koja su već dobrim dijelom stigla do poljoprivrednih proizvođača.

Haos na korona demonstracijama u Berlinu: Povrijeđeno 45 policajaca

U Njemačkoj problemi, zdravo!, rekli bi Nadrealisti. U glavnom gradu se održavaju masovni protesti povodom restriktivnih mjera zbog korone. Čak 45 policajaca povrijeđeno je u Berlinu tokom protesta desetina hiljada demonstranata koji zahtijevaju ukidanje restriktivnih mjera za borbu protiv COVID-19 saopćila je policija, dok novih manjih protesta i dalje ima u glavnom gradu. Tokom protesta u subotu su uhapšene 133 osobe. Oko 20.000 ljudi, po procjenama policije, učestvovalo je u šarolikim demonstracijama u Berlinu u subotu: slobodni mislioci, aktivisti protiv vakcina, aktivisti teorija zavjere i pristalice krajnje desnice. Demonstranti, od kojih većina nije nosila maske i nisu poštovali rastojanje od drugih od 1,50 metra, išli su u povorci ka Brandenburškoj kapiji. Policija je počela da ih rastjeruje još popodne, ali stotinak je ostalo do kasno uvečer. Policija je podnijela prijavu protiv organizatora događaja zbog nepoštovanja higijenskih pravila, piše njemački mediji.

Željezničar rutinski savladao Velež

Konačno je počela Premijer liga BiH. Već prvo kolo, doduše bez publike na terenima, izazvalo je veliko interesovanje. Derbi kola igrali su Željo i Velež na Grbavici. Domaći su bili bolji sa 3:0. Dobar start je imao i Borac. Favoriti za osvajanje titule su pored Želje i Borca, Sarajevo i Zrinjski. Naredni meč Željezničar će igrati protiv Radnika u Bijeljini, dok će Velež u gradskom derbiju igrati protiv Zrinjskog. Nadamo se dobrom fudbalu, te zahuktavanju pred utakmice reprezentacije BiH u Ligi nacija kao i dugo očekivanom baražu za Evropsko prvenstvo koje bi se trebalo igrati 2021. godine.