HEFTIČNJAK: Krajino, uzdaj se u se i u svoje kljuse

migranska kriza
U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Incidenti migranata sve češći u Krajini

Priča o migrantima u BiH, tačnije u Krajini, nema kraja. Svi optužuju jedni druge, a problem samo raste i to preko leđa Krajišnika. Najodgovorniji za ovakvo stanje sigurno je Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara, kao i Vlada FBiH, koji uopšte ne donose odluke i rješenja koja bi mogla pomoći u ovom velikom humanitarnom i sigurnosnom izazovu. Krajina je praktično ostala zbog turista, a situacija prerasta u alarmantnu i incidenti su svakodnevni. Cazin im je kao neka usputna stanica, tu prolaze, obitavaju, pljačkaju, pale kuće stanovništvu koje je u dijaspori. Napadaju i probijaju se do bilo kojeg graničnog prijelaza. Velika Kladuša ima svoje probleme, napade vatrenim i hladnim oružjem. Neprestano uznemiravanje građana, konstantni pokušaji prelaska granice. Bihać je, opet, posebna priča. Tu kao da je stacionar sve ijednog migranta koji je ušao u Bosnu i Hercegovinu. Grupna okupljanja, tuče u blizini škola, vrtića, napadi na djevojke, žene, pljačke radnji, ulasci u neovlaštene, privatne posjede. Narušavanje javnog reda i mira. Haos. Krajina je napuštena i narušena, ranjena, i ljudima nije jednostavno. Krajino, sretno i čuvaj se, izgleda da je sve spalo na onu staru “Uzdaj se u se i u svoje kljuse”, kad već neće Predsjedništvo, Vijeće ministara i Vlada FBiH da pomognu.

 

25 godina od pogibije generala Armije RBIH Izeta Nanića

U agresiji na BiH rodili su se brojni heroji odbrane i to širom zemlje. Ali niko nije dao toliko i takvih heroja na malom prostoru kao naša Krajina. A najveći od tih heroja je rahmetli Izet Nanić. Njegova priča je dostojna antičkog heroja i svi smo ponosni na njega. Za svoje ratne zasluge brigadni general Izet Nanić odlikovan je Zlatnim ljiljanom 1994. godine, a posthumno (1998.) i Ordenom heroja oslobodilačkog rata... Nanić je bio komandant 505. viteške bužimske brigade 5. Korpusa Armije RBiH. Jedinice 5. Korpusa, uporedo s "Olujom" u Hrvatskoj, započele su akcije oslobađanja teritorija. Bužimska 505. viteška brigada, na čelu s Izetom Nanićem, razbila je neprijateljske linije na Čorkovaći i krenula prema Dvoru na Uni. Samo nekoliko sati prije konačne deblokade u rejonu Vijenca iz zasjede je ubijen komandant Izet Nanić. Njegovo viteštvo, hrabrost i čast učinili su ga besmrtnim.

 

Šepić: Nargila barovi rade, a naš narod sa stranim pasošima ne može doći kući

Koronavirus i dalje hara. I dok brojevi novooboljelih i umrlih nezaustavljivo rastu, vlasti ne poduzimaju skoro nikakve nove mjere koje bi to spriječile. Čak šta više, neki rukovodioci kriznih štabova se kupaju na moru, dok situacija izmiče kontroli... Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka komentirao je aktuelnu situaciju u vezi sa koronavirusom. ''Veliki broj novih slučajeva i danas pokazuje da se problem sa pandemijom i dalje povećava, nema jasne vizije vlasti i odgovornih, loša je komunikacijska strategija inače u ovom vremenu krize i sve to unosi opravdan strah, nesigurnost i neizvjesnost medju ljude.

Dok vlast za veliki broj našeg naroda koji živi i radi u zemljama EU i ima njihove pasoše mjesecima drži zatvorene granice i to pravda ‘mjerama za sprečavanje širenja koronavirusa’, dotad su, posebno nargila barovi širom BiH krcati omladinom?!“ Trebaju nam nove mjere u čijem fokusu će biti ljudi, a ne za kafići i nargila barovi.

 

Čestitka ministra Alagića povodom deblokade Bihaćkog okruga i Dana Grada ​Cazina

U protekloj sedmici smo obilježili 6. augusta, dan kada se sjećamo na 25 godina od razbijanja srpska blokade Bihaćkog okruga. Taj dan i općina Cazin slavi kao svoj dan. Deblokada Bihaćkog okruga značila je i strategijski preokret jer tada oslobođen veliki dio države, odnosno Armija Bosne i Hercegovine započela je oslobodilačke akcije cijele zemlje. Povodom 6. Augusta, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Adnan Alagić je izjavio: „Želim nam da uspijemo da svojim radom, poštenjem i trudom, te zajedničkim naporima nastavimo graditi i razvijati kako naše lokalne sredine, tako i jedinu nam državu Bosnu i Hercegovinu. Pred svima nama i dalje stoji zadatak da hrabro idemo naprijed, a snage, znanja  za to imamo“.

 

Bošnjaci u Hrvatskoj pisali Milanoviću: Pozivamo vas da u ime zdravog razuma i iskrenosti preispitate odluku

Od socijaldemokrate do običnog nacionaliste nije dug put za političare na Balkanu. Ovaj put je vrlo brzo prošao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Posljednji potez koji je prelio čašu je odlikovanje generala HVO-a Zlatana Mije Jelića, koji je nakon što je optužen za ratne zločine iz BiH pobjegao u Hrvatsku. Mnogi su izrazili svoje negodovanje povodom ovog Milanovićevog čina. I vodstvo bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj je u otvorenom pismu predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću napisalo da je iznenađeno njegovom odlukom, te je tražilo prispitivanje odluke o dodjeli odličja generalu HVO-a Zlatanu Miji Jeliću protiv kojeg je u BiH podignuta optužnica za ratni zločin. - Stoga Vas pozivamo da u ime zdravog razuma, iskrenosti i prijateljstva preispitate svoju odluku te svojim primjerom ucrtate put ka budućnosti boljih odnosa svih nas kojima su Hrvatska i Bosna i Hercegovina u srcu - ističe se u pismu.

 

Četiri dana nakon eksplozije u Bejrutu više od 60 osoba vode se kao nestale

Svijet je šokiran slikama ekspolozije u Libanonu. Više od 60 osoba još se vode kao nestale u Bejrutu, četiri dana nakon eksplozije u luci u kojoj je razorena prijestolnica i poginulo više od 150 ljudi. Broj mrtvih popeo se na 154, među kojima 25 još nije identificirano, 60 osoba koje se još vode kao nestale. Vlasti su saopštile da je najmanje 120 od više od 5.000 ozlijeđenih u eksploziji u utorak i dalje kritično. Eksploziju u bejrutskoj luci prouzročilo je nekoliko tona amonijeva nitrata koji se šest godina čuvao u skladištu "bez sigurnosnih mjera", kako je priznao sam premijer. Libanonski, francuski, njemački, ruski i spasioci iz drugih zemalja nastavljaju potragu za preživjelima na području eksplozije. Silna eksplozija kakva u Libanonu nije zapamćena ostavila je bez doma stotine tisuća ljudi, raspirujući bijes stanovništva zbog lošeg rada vlade koju optužuju za nesposobnost i za korupciju.