HEFTIČNJAK: Laži, laži, laži nas, ti nas varaš najbolje

U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Kao u pjesmi Alke Vujice, nema toga ko nas bolje laže i vara godinama od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Iako njegovi poltroni i uvlakači od obične obmane i pravare od njega prave ''lidera'', svakom ozbiljnom čovjeku je jasno da se radi o političaru koji je zarad čuvanja vlastite pozicije i sveukupne moći koju ima baciti pod noge i državu, i nacionalne interese, i igrati se osjećajima onih koji su dali najviše u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. U jednom TV intervju je nedvosmisleno rekao da je sve obmanou u Vijećnici i da je znao da će revizija tužbe za genocid protiv Srbije doživjeti propast na Sudu u Haagu. Jadna je zemlja koju vode ljude koji svjesno obmanjuju i lažu narod a njihova nesposobnost predstavlja kao umijeće. Bakir može biti lider samo moralno propalom, korumpiranom i besperspektivnom društvu.

Nermin Nikšić: Izetbegović je bio i ostao lider obmane

Vlade koje je uz pomoć svojih saveznika sastavio gorespomenuti ''lider'' loše ekonomsko stanje u zemlji i entitetima pretvaraju u – očaj. Tako je u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, iako su najavljivani i predlagani više od mjesec dana, ponovo se nisu razmatrale najavljene izmjene zakona o doprinosima i porezima na plaće. Sjednica, na kojoj se trebala razmatati ova tačka je odgođena do daljnjeg. Pali su svi i izvještaji vladinih tjela, elektroprivreda, Pravobranilaštva, FERK-a a ''kašu je pokusao'' i federalni ministar MUP-a Aljoša Čampara čiji su izvještaji i inofrmacija o stanju sigurnosti od 2015. pa do sredine 2019. – svi od reda pali! Silne igrarije u Parlamentu FBiH nisu ništa drugo do ''politička prostitucija'' pojedinih klubova koji žele biti privjesak SDA, od SBB-a, DF-a, pa do kupljenih poslanika i odbjeglih SDP-ovaca... Širok spektar nedosljednosti, privatnih interesa i političkog licemjerstva nešto je što karakteriše ovaj beskarakterni dom. A građani? O njima će da brine tetka Angela Merkel.

Parlament FBiH odgodio raspravu o zakonu o doprinosima do daljnjeg

Koliko su sposobni najbolje simbolizira obnova tunela Vranduk kod Zenice. Ta smijurija i tragedija u jednom simbol je je nesposobne vlasti. Godinu dana traje saobraćajni teror zbog čega su negodovali i privrednici i lokalno stanovništvo. Dvosmjerni promet u tunelu konačno je ponovo pušten od danas. Prema procjenama Udruženja poslodavaca Federacije BiH dnevne štete za privrednike, zbog zastoja kod tunela Vranduk, iznosile su blizu milion konvertibilnih maraka, pa su privrednici razmatrali i mogućnost tužbi protiv Cesta Federacije BiH.

Javnost je kritikovala to javno preduzeće da su prije kretanja u rekonstrukciju tunela morali osigurati kvalitetne alternativne pravce. Poslodavci iz Zeničko-dobojskog kanona tražili su od premijera bh. entiteta Federacija BiH Fadila Novalića ostavku rukovodstva Cesta FBiH. Tokom obnove tunela Vranduk nezadovoljni su bili i mještani iz okolnih naselja, jer im je, kako su naveli, zbog povećanja prometa kroz lokalna naselja uništena putna infrastruktura. Sramota. Kakav ''lider'', takav i njegov premijer. Njihova vladavina nije ništa drugo do tunel Vranduk. 

Kroz tunel Vranduk saobraćaj ponovo u oba smjera

Jedna dobra vijest dolazi iz naše Krajine: Visit Krajina je nova online platforma kreirana u saradnji sa portalom CAZIN.NET, čiji glavni cilj jeste promocija Bosanske Krajine i turističke ponude svih gradova i općina u Krajini putem društvenih mreža i digitalnih medija. Pored značajnog ulaganja u promociju Krajine, Visit Krajina će u narednom periodu omogućiti saradnju sa vrhunskim turističkim agencijama koje na dnevnoj bazi dovode kako strane, tako i domaće turiste u Krajinu i predstaviti im kvalitetnije turističko iskustvo. Pored mjesta i radnji koje su trenutno dio turističke ponude, promovisati ćemo i neke trenutno manje popularne lokacije i mjesta, te na taj način jačati cjelokupan turizam u i razvoj u Krajini. Ova moderna platforma zaista zaslužuje sve pohvale – zapratite je!

VISIT KRAJINA - Podržite promociju i pratite ljepote svih gradova Krajine na Facebooku i Instagramu

Nemamo samo mi lidere koji žive od obmana i populizma. Pravi primjer javnih provala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Naravno, sve te provable dođu jednog dana na naplatu pa je mediji sada pitaju da li je “Hrvatska najprosperitetnija država”, jer je to izjavila prije pet godina da će to susjedna zemlja postati u njenom mandatu. Ne zna ona huda ni sa koje strane “Željezne zavjese” je bila, niti da se upravo za vrijeme bivše Jugoslavije školovla u SAD-u, ali populizam će je pojesti na kraju. Baš kao što je hrđavi komunizam i socijalizam pojeo “Željeznu zavjesu”.  

https://www.cazin.net/vijesti/kolinda-nije-me-tito-poslao-u-ameriku#sthash.GIjMcFmH.dpbs

Od svjetskih vijesti, i dalje je aktuelan Brexit. Evropsko vijeće je prihvatilo zahtjev Velike Britanije, a koji je premijer Boris Johnson morao podnijeti po naredbi Parlamenta, za produženjem roka za izlazak Velike Britnije iz Evropske unije do kraja januara 2020. godine. Time je otklonjena mogućnost da se desi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora 31. oktobra kako je to ranije bilo planirano. Ovakvim razvojem situacije i pismenom suglasnošću na zahtjev izbjegnuta je potreba da se održi još jedan vanredni samit šefova država i vlada Evropske unije posvećen Brexitu. Drama se nastavlja, a Boris Johnson i dalje igra pajaca. Valjda sve dok Britanci i službeno ne napuste EU.

Evropsko vijeće prihvatilo, Brexit odgođen za januar 2020.