Parlament FBiH odgodio raspravu o zakonu o doprinosima do daljnjeg

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine nije danas razmatrao najavljene izmjene zakona o doprinosima. Sjednica, na kojoj se trebala razmatati ova tačka je odgođena do daljnjeg. Skoro apsolutnom većinom podržan je Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata, nakon čega je ovaj dokument upućen u dalju proceduru.

Burna rasprava o šest zakona kojim se ograničava nadležnost notara. Cilj je bio ispoštovati odluku Ustavnog suda FBiH.

"U prijedlogu Zakona koji ste dobili od Vlade FBiH uvodi se novi pojam koji se zove solemnizacija i predviđena je ponovo obaveza, ali ne notarski određene isprave nego solemnzacija ugovora, znači nije šija nego vrat", kazao je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

"Sve se vraća notarima bez obzira ko vam napravio dokument, vi morate ići notaru na solemnizaciju i ovjeru, i za to morate ponovo platiti", kazao je Ismet Osmanović, poslanik SDA.

Parlamentarci nisu prihvatili izvještaj Pravobranilaštva. Mogli su se čuti dijelovi izvještaja.

"Dogodi se da zbog nezainteresovanosti i neažurnosti pojedinih federalnih organa i tijela ovo Pravobranilaštvo učestvuje u raspravljanju o predmetu spora samo na osnovu dokumentacije koju dobije od protivničke strane", kazala je Jasmina Zubić, poslanik SDP-a.

Ali i negodovanja zbog neprisustva Pravobranioca sjednici, ali rada ove institucije.

"Pitanje imovine u Hrvatskoj, pitanje imovine u Srbiji, to je sve Pravobranilaštvo. Neka nađu šta su odbranili", istakao je Munib Jusupović, poslanik SBB-a.

Na dnevnom redu našao se i niz izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova FBIH.

"Vlada još uvijek nije imenovala direktora FUP-a. S prošlim smo direktorom policije imali problem. Čovjek koji je trebao biti u penziji bio je direktor cijeli mandat. Očigledno da se Vlada FBiH ne bavi na pravi način pitanjem sigurnosti", kazao je Irfan Čengić, poslanik SDP-a.

"Ovaj zadnji slučaj je pokazatelj da nije bilo političkih slaganja oko imenovanja pa je to odgođeno za neki narodni period dok ne bude ne bude uspostavljena nova Vlada FBiH, tj. dok se ne vidi ta nacionalana struktura jer direktor i ministar ne mogu biti iz istog naroda", pojasnio je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Parlament nije razmatrao Prijedlog izmjena zakona o doprinosima. Šesta redovna sjednica planirana za danas odgođena je do daljnjeg.