HEFTIČNJAK - Politički papci

U rubrici Heftičnjak, analiziramo događaje u protekloj sedmici.

Ima pjesma koju potpisuje Fahrudin Pecikoza koja kaže – zbog nje su me zvali papak, a ja to nisam znao... U ovoj Bosni i Hercegovini papaka, naročito onih političkih, ima više nego u pjesmi. Postali su prava jedna kasta, a jedan od njih je i spomenuti Pecikoza, ''nezavisni zastupnik'' u Skupštini Kantona Sarajevo. Papaka ima svugdje – od Parlamenta BiH – Enver Bijedić, Obren Petrović... pa do Federalnog – Eldin Vrače, Elmedin Voloder, Hasan Muratović, Mile Atlagić, Dženana Hodžić... i svih drugih razina vlasti. Biti papak karakterno možda i nije problem, ali biti papak da bi profitirao politički a bogami i finansijski – e to je već predmet za tužilaštva svake ozbiljne države. Nažaslost, ne i naše. Ovi papci svoj šićar vide tako što se prodaju (uglavnom SDA) i izdaju svoje glasače, ne da bi se zalagali za neku političku ideju nego čisto da putem javnih budžeta profitiraju (uglavnom njihove privatne firme). Nakon što se Damir Marjanović rastao sa Našom strankom na FB-u je napisao ''I da na kraju, za one zlurade, mi smo u raji mogli sve oprostiti, ali papke (a posebno one političke) nikada''. Reče Marjanović kojem je ovo bila peta ili šesta stranka. Ni on sam ne zna koja mu je po redu. Ipak, oni koji se za pare prodaju. To su baš papci. I kriminalci.

 

 

A oni koji kupuju papke, misle da mogu saprati sve grijehe na ovozemaljskom svijetu. Tako je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom Izetbegović, direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, i Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijećem ministara, obavio umru u svetom muslimanskom gradu Mekki. Umra je dobrovoljna i preporučena islamska praksa koja ima veliki broj vjerskih elemenata kao i kod obavljanja hadža. Mediji su objavili fotografije da ih prate sadudijski vojnici ali i lični tjelohranitelji plaćeni iz budžeta Bosne i Hercegovine. Osim tih fotografija, tokom ove posjete Sebija Izetbegović je promovisala novu liniju torbi Louis Vuitton kao i najnovije sandale marke Gucci, a što košta nekoliko hiljada eura. Muslimani svojim djelima i životom trebaju pokazati da su muslimani. A za sve ostalo, tu je strofa iz pjesme Rize Hamidovića:

Dok me nose na tabutu,
otkrite mi ruke do lakata gole,
imao sam svega,život lijep bio,
neka džemat vidi da u mezar
ništa nisam ponio...
 

 

 

Trojac Dodik-Izetbegović-Čović na čelo države želi da instalira čovjeka koji ima presudu Osnovnog suda u Banjaluci na uslovno pet mjeseci zatvora zbog nesavjesnog rada u službi. Naravno, zbog ovoga bi čovjek sa neke odgovrne javne fukcije morao dati ostavku, a ne da ga se postavi kao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ali ovo je Bosna, jednom shvatite, kako je to pjevao Nazif Gljiva. Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dala je preporuka Paralamentu BiH za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije. Za su bili Izetbegovićevi, Komšićevi, Dodikovi, Čovićevi i Radončićevi poslanici, a protiv SDP, SDS, Nezavisni blok, ASDA i Naša stranka.

 

Postala je stalna praksa da se veličaju presuđeni ratni zločinci. Za normalan demokratski svijet ne može biti prihvatljivo da presjednica jedne članice EU-a javno glorifikuje ''udruženi zločinački poduhvat'' i presuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka. Kolinda Grabar Kitarović stalno vrijeđa žrtve, a isisitranje na oživljavanju propalih zločinačkih projekata, kakva je bila tzv. Herceg-Bosna, predstavlja gaženje civlizacijskih vrijednosti. ''Neka neko javi francuskom predsjedniku Emanuellu Macronu da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na društvenim mrežama veliča presuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka i da je to tempirana bomba za ovaj region'', izjavio je Senad Šepić, presjednik Nezavisnog bloka. Ne vjerujemo da je Macronu i išaret dovoljan, ali drugim liderima EU-a valjda je jasno da Grabar-Kitarović ne može biti ozbiljan sagovornik sve dok ne prizna međunarodne presude.

 

 

Ovo je, nažalost, bila sedmica zemljotresa. Najrazorniji je bio onaj kod Drača u Albaniji. Magnituda zemljotresa iznosila je 6,4 stepeni po Rihteru. Ljudi su u panici istrčavali na ulice, pogunilo je na desetine ljudi, a povrijeđenih je na stotine. Šteta je ogromna. Treslo se i u Bosni i Hercegovini. Srećom, osim materijalne štete, nije bilo ljudskih žrtava. Najviše se treslo kod Nevesinja, a zemljotres se itekako osjetio u Mostaru, Gacku i Stocu. Podrhtavanje tla traje čitavu sedmicu, a naš narod to najbolje opisuje rečenicom – Nema straha bez Božijeg!

 

 

Da svijet ide u nekom ludom smjeru, svjedoči i bizarna fotografija koju je na svom Twitter profilu objavio najmoćniji čovjek na Planeti. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump namontirao je svoju glavu na figuru Silvestera Stalonea, glumeći filmskog junakaRockyja. Stvarni razlog ove objave još uvijek niko ne zna, a američki mediji spekulišu kako je predsjednik objavio ovu fotografiju nakon što je na posljednjem političkom skupu kritikovan da je u lošoj formi. Ako je suditi po razumnosti ove odluke, naš dragi Donald više liči na Fikretu iz pjesme Zabranjenog pušenja:

Aaa.. u lošoj formi sam...