HEFTIČNJAK-Povedi me u Cazin na sajam:Mliko iz kablića za Ligu prvaka

Ima ti na oko sitnih, a ustvari krupnih, događaja koji određenom gradu ili čitavom kraju daju neku svoju posebnu aromu. Dosta ih ima u našoj Krajini, a baš jedan takav sajam održava se u Cazinu. Na Trgu Zlatnih ljiljana u okviru tradicionalne manifestacije ''Cazinski sajam'' predstavilo se preko stotinu domaćih i gostujućih izlagača na čijim štandovima su se našli domaći i organski proizvodi, rukotvorine i slično.

Lijepo je bilo na otvarnju kada su sajam posjetili prvačići i polaznici cazinskih obdaništa kojima je i ove godine bio poslužen doručak. Bilo je svega, i mlika iz kablića, prave domaće kljukuše sa sirom, bijelim lukom i domaćim izmećajem i to pečena na licu mjesta u šporetu ''lepuzanu'', pa do maslenica, brdara i kuruze, kao i domaće kalje. Održala se i izložba pasa, kao i tradicionalna stočna izložba koja se održava na stočnoj pijaci u Slatinu. Ovo je tradicija koju treba sačuvati i koja naš grad i čitavu Krajinu podsjeća na naše naslijeđe i ono što mi jesmo.

Tradicija se nastavlja: Na "Cazinskom sajmu" preko stotinu izlagača, domaća hrana, vožnja fijakerom

I bi deklaracija. Maltene ista kao i na svim prethodnim kongresima SDA. SNSD se za nju zakačio, digao halabuku. Uključila se i Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić. Nakon susreta sa najvišim političkim predstavnicima Srba iz Republike Srpske, Vučić je saopštio ''da ne reaguju prenagljeno, nego u skladu s interesima Srbije, BiH i da se da sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost, a bilo kakav sukob značio bi ekonosmki krah i kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve...''

I šta se na kraju farse može zaključiti? Deklaracija je deklarativna i ona je u ovakvim okolonostima neprovodima – što zna svaki politički naivac pa i SDA predsjednik Bakir Izetbegović. Dalje, Srbi iz Bosne i Hercegovine moraju prestati ići po svoju pamet u Beograd. Kad god su išli, nisu dobro prošli. Potpredsjednik NS RS-a iz SDA Senad Bratić je smijenjen. Isti onaj koji je zajedno sa ostalim SDA poslanicima izabrao četvrtog delegata SNSD-a u Dom naroda Parlamenta BiH čime su im dali sve u ruke. Sve u svemu dimna bomba koja odgovara etno-nacionalistima kako se ne bi pričalo o Aluminiju, o Alumini, propasti zdravstvenog sistema u RS-u, propasti rudnika u Federaciji BiH, masovnom odlasku stanovništva... Međutim, ove dimne bombe će proći, ali ti životni problemi će ostati.   

Senad Bratić podnio ostavku

Ima čak u ovoj napaćenoj Bosni i Hercegovini poslanika koji se trude da rade svoj posao. Nakon što smo nakon njene inicijative saznali koliko poslanici troše narodnih para samo na mobilne telefone, poslanica Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH Aide Baručije uputila je i predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denisu Zvizdiću, inicijativu kojom obavezuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da uradi analizu sigurnosti i tehničke opremljenosti na željezničkim stanicama Bosne i Hercegovine. Ovo je još jedna u nizu incijativa iz oblasti sigurnosti koju pokreće zastupnica Baručija. Svjedoci smo posljedneg napada na policijsku patrolu na sarajevskoj Željezničkoj stanici ali i sve učestalijeg negodovanja građana po osnovu nesigurnosti na željezničkim stanicama u BiH. Tim povodom, kako u obrazloženju inicijative navodi zastupnica Baručija, neophodno je osigurati sve potrebne tehničke uslove, prvenstveno nabavku detektora metala.

Inicijativa za povećanje sigurnosti na željezničkim stanicama

U ovoj sedmici svjedočili smo još jednoj velikoj tragediji koja je potresla našu zemlju. Senad Basarić, rodom iz Mostara, osumnjičen je da je ubio Irmu Forić, pripadnicu Granične policije BiH. Basarić, koji ima dvojno državljanstvo BiH i Njemačke, nakon zločina je pobjegao i za njim je raspisana potjernica. Uskoro je i uhapšen u Sarajevu. Nesretnu Forić u stanu je navodno pronašla njena kćerka dva dana nakon ubistva. Osumnjičenog za ubistvo pripadnice Granične policije BiH su komšije srele u haustoru. Rahmetli Irma Forić bila je dugogodišnja sekretarica u Graničnoj policiji BiH i bivša supruge generala Oružanih snaga BiH i ambasadora Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Sakiba Forića.

DETALJI ZLOČINA U SARAJEVU: Senada, nakon što je ubio Irmu, komšije srele u haustoru

Počela je nova sezona Lige prvaka. U prve dvije utakmice milanski Inter je dočekao Slaviju iz Praga, dok je francuski Olympique Lyon ugostio ruski Zenit.

Inter je, uprkos tome što je imao ulogu izrazitog favorita, na kraju ipak uspio izboriti samo remi od 1:1 protiv ekipe Slavije. Lyon je na svome “Parcu Olympique Lyonnais“ također remizirao 1:1 sa ekipom Zenita. Od timova iz regije, Dinamo je u Zagrebu na impresivan način pobijedio Atalantu 4:0, dok je Crvena zvezda izgubila od Bayerna u Minhenu. Izbubili su i veliki favoriti Real, i to od PSG-a u Pariz, dok je aktuelni šampion Liverpool izbubio od Napolija.

Sve što trebate znati o Ligi prvaka: Ko su favoriti, koliko se dijeli novca...