Hifa Petrol akvizirala terminal tečnih goriva u Ševarlijama kod Doboja

Najuspješnija naftna kompanija u Bosni i Hercegovini- Hifa Petrol, akvizirala je terminal tečnih goriva u Ševarlijama kod Doboja.

Ovim korakom je Hifa Petrol, kompanija čija je osnovna misija pružanje vrhunski kvalitetne usluge i distribucija proizvoda koji ispunjavaju visoke standarde kvaliteta s posebnim osvrtom na zaštitu okoliša, postala vlasnik petog terminala, pored već postojećih u Bukvi kod Tešnja, Grudama, Mostaru i Vogošći. 

Terminal u Ševarlijama se sastoji iz dva dijela: terminal za plin kapaciteta 2.5 miliona litara te naftni terminal kapaciteta milion litara. Oba terminala imaju omogućen pristup kamiona za drumski prilaz. Ukupan skladišni kapacitet kompanije Hifa Petrol za naftu i naftne derivate iznosi 12.600.000 litara, od čega se 9.000.000 litara odnosi na gorivo, a 3.600.000 litara na plin. Terminal zauzima 179 duluma zemlje uz prugu sa vlastitim kolosijekom, što podrazumijeva direktan doprinos razvoju željezničkog saobraćaja u BiH. Zbog svog geografskog položaja Terminal u Ševarlijama kod Doboja omogućuje stabilnost snabdijevanja naftom i naftnim derivatima. 

Terminali se sastoje od pretakališta, nadzemnih rezervoara (skladišta), podzemnih rezervoara (skladišta) separatora, objekata za protivpožarnu zaštitu i slobodnih površina sa prilaznim saobraćajnicama (drumskim i željezničkim). Terminali su izgrađeni po najsavremenijoj tehnologiji i posjeduju protupožarnu zaštitu u skladu sa najstrožim standardima EU.

Terminal je u potpunosti automatizovan te je cijeli proces kompjuterizovan što podrazumijeva i vaganje kamiona, točenje i izlazno vaganje. U skladu sa ekološkom odgovornosti koju Hifa Petrol njeguje, terminal je opremljen povratom isparavanja, tako da su emisije štetnih gasova svedene na minimum te se time štiti sigurnost i zdravlje građana. 

U svojoj ponudi Hifa Petrol svojim korisnicima nudi visokokvalitetna HPLUS goriva vrhunskih perfomansi koja su obogaćena aditivima najnovije generacije i svakom vozilu donose vrhunske performanse, te poboljšanu ekonomičnost. HPLUS slogan kampanje "Snaga i izdržljivost" najbolje opisuje visokokvalitetna goriva koja osiguravaju smanjenu potrošnju, veću snagu i vrhunske performanse. HPLUS su nova, visokokvalitetna goriva posljednje generacije, čija je jedinstvena formula razvijena u saradnji sa svjetski renomiranom korporacijom – liderom u tehnologiji aditiva.

Hifa Petrol je ovim korakom potvrdila status najuspješnije naftne kompanije u Bosni i Hercegovini, jer je omogućila tržištu sigurnu i stabilnu isporuku najkvalitetnije nafte i naftnih derivata. Pored navedenih terminala, Hifa Petrol trenutno posjeduje 32 maloprodajna objekta te mrežu samouslužnih autopraonica "HP WASH", vulkanizerskih radnji "HP SERVICE", kafića "HP CAFE", mjenjačnica "HP EXCHANGE" i brendiranih trgovina "HP SHOP" kao i vlastitu liniju motornih ulja HG Line i mirisa HG Fresh. Pored toga, Hifa Petrol posjeduje vlastiti vozni park od preko 45 voznih jedinica čime je osigurana sigurnost isporuke nafte i naftnih derivata.